Probability of default modelling using macroeconomic factors
Makroekonomik değişkenlere dayalı temerrüt olasılığı tahmini
- Tez No: 611093
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Basel 3, UFRS 9, Temerrüt Olasılığı, Makroekonomik Kredi Riski Modelleri, ARDL Sınır Testi, Basel III, IFRS 9, Probability of Default, Credit Portfolio View, ARDL Bound Test
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Son finansal krizin yansımaları dikkate alındığında bankaların riskli pozisyonlarının sınırlanması için yasal çerçevelerde sürekli gelişmeler yaşanmıştır. Yasal düzenlemelerdeki iyileştirme çalışmalarının en önemli gelişmeleri Basel ve UFRS mevzuatlarında alınmıştır. Basel-III bir bankanın tutması gereken sermaye tutarını düzenlerken UFRS 9 bankaların varlıklarını nasıl sınıflandırması gerektiğini ve beklenen kredi zararlarını tahmin yöntemlerini esas alan bir muhasebe standardıdır. İki düzenleme için de ortak olan nokta hesaplamalarda temerrüt olasılığını kullanan beklenen kredi kayıpları kavramıdır. Bu tezin amacı makroekonomik değişimler ile tüketicilerin ve küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin temerrüt olasılıkları arasındaki ilişkiyi tespit ederek ilgili finans literatürüne katkı sağlamaktır. 2007:1 ile 2018:4 arasındaki dönemi kapsayan temerrüt olasılığı ve diğer makroekonomik değişkenlerin çeyreklik verilerine ARDL sınır yaklaşımı uygulanarak makroekonomik değişkenlerin temerrüt olasılığı üzerindeki kısa dönem dinamikleri ile uzun dönem etkileri incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, temerrüt olasılığının özellikle faiz oranı, işsizlik, enflasyon, reel efektif döviz kuru, volatilite endeksi ve ekonomik büyüme verilerinden önemli ölçüde etkilendiği saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre modellerde kullanılan temerrüt olasılığı ile seçilmiş makroekonomik değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkinin ekonomik teoriye uygun olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
As a consequence from the recent global financial crisis, regulatory frameworks are continuously improved in order to limit the banks' risk exposure. Two of the amendments are Basel III and IFRS 9. Basel III regulates the capital a bank is required to hold while IFRS 9 is an accounting standard for how banks should classify their assets and estimate their future credit losses. Mutually for both Basel III and IFRS 9 is the estimation of future credit losses which include the probability of default in the calculations. The objective of this thesis is, therefore, to evaluate the relationship between the Probability of Default (PD) of small and medium enterprises and households with the evolution of the macroeconomic environment. This work contributes to the literature of credit risk proving the importance of macroeconomic variables in determining the PDs both for the sector of non-financial corporations and sector of households in Turkey. Evaluation of a long-run impact and short-run dynamics of the macro variables on the PDs are investigated by employing ARDL bound testing approach on quarterly data of probability of default ratio and other macroeconomic variables covering the period 2007:1-2018:4. The results of the ARDL bound tests suggest the probability of default is significantly impressed especially by interest rates, unemployment, inflation, reel exchange rates, volatility index (VIX) and economic growth rates. The estimated long-run relationships are found to be consistent with economic theory.