Yüzer mekanlarda ergonomik mobilya kullanımı
Floating spaces the use of ergonomic furniture
- Tez No: 611190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yüzer Mekanlar, Ergonomi, Mobilya, Tekne Mobilyaları, Floating spaces, Ergonomics, Furniture, Boat Furniture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tezde, yüzer mekânlarda ergonomik mobilya kullanımı incelenmektedir. Araştırma yapılırken yüzer mekânların farklı fiziksel özellikleri, çevresel koşulların ergonomik mobilya tasarımına etkisi ele alınmaktadır. Yüzer mekânlar kullanıcılara konfor ve işlevsellik sağlamak amacıyla tasarlanmaktadır. Yüzer mekânlarda alanın sınırlı olması nedeniyle ergonomik mobilyaların kullanımı diğer mekânlara göre daha gerekliliktir. Sınırlı alanda ve birden çok işleve sahip mobilyaların tasarlanması, kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılamalarına neden olmaktadır. Araştırmanın birinci bölümde araştırmanın amacı, kapsamı ve kullanılan yöntem teknikler açıklanmıştır. İkinci bölümde yüzer mekânlar kavramı açıklanarak, çeşitleri ve yüzer mekânlarda alan kullanımı incelenmiştir. Üçüncü bölümde yüzer mekânlarda mobilya kullanımı mobilyaların kullanıldığı alanlar ve malzeme seçimi incelenmiştir. Dördüncü bölüme ergonomi kavramı açıklanarak, ergonomi ve mobilya ilişkisi incelenerek çalışmanın literatür kısmı sonlandırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the use of ergonomic furniture in floating spaces is examined. During the research, different physical properties of floating spaces and the effect of environmental conditions on ergonomic furniture design are discussed. Floating spaces are designed to provide comfort and functionality to users. Due to the limited space available in floating spaces, the use of ergonomic furniture is more necessary than in other spaces. Designing furniture in a limited space and with multiple functions causes users to meet all their needs. In the first part of the research, the purpose, scope and method techniques of the research are explained. In the second chapter, the concept of floating spaces is explained and the types and usage of space in floating spaces are examined. In the third chapter, the use of furniture in floating spaces, areas where furniture is used and material selection are examined. In the fourth chapter, the concept of ergonomics is explained and the relationship between ergonomics and furniture is examined and the literature part of the study is concluded. The data obtained from the research are evaluated in the conclusion section.