İzmir İli, Bergama İlçesi, Ferizler Köyü'ndeki geleneksel yapıların mimari özellikleri ve koruma sorunlarına yönelik bir araştırma
A research about architectural features and conservation problems of Traditional Houses at Ferizler Village in Bergama-İzmir
- Tez No: 611340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR ÇİFCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bergama, Ferizler, kırsal mimari, kâgir yapılar, düz damlar, Pergamon, Ferizler, rural architecture, masonry buildings, flat roofs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Tez konusu olarak seçilen İzmir ili, Bergama ilçesine 16 km uzaklıkta bulunan Ferizler Köyü'nün 17. yüzyılda Firuz Bey tarafından kurulduğu rivayet edilmektedir. Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Saha çalışması 23 günde tamamlanan araştırmada daha önce koruma odaklı kapsamlı bir çalışmaya konu olmamış Ferizler kırsal yerleşiminin özgün mimari özelliklerini ve koruma sorunlarını belgelemek ve köyü tekrar canlandırmak için koruma yaklaşım önerileri geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle dokudaki mevcut geleneksel yapılar için envanter fişleri doldurulmuş, insansız hava aracı ile köyün tamamının ortofotoları çekilmiştir. Yerleşimde bulunan 143 geleneksel konuttan özgünlüğünü korumuş 14'ü ile 4 kamusal işlevli yapı mimari açıdan ayrıntılı olarak ölçüleri alınarak belgelenmiştir. Ferizler Köyü'nde inşa edilmiş özgün kamusal yapılar 1901 yılına tarihlenen bir cami, biri günümüzde kullanılan, üçü harabe halde dört kıraathane, artık kullanılmayan iki çamaşırhane ve bir çeşme olarak sıralanır. Yağhane ve artık harabe halde olan un değirmeni ise günümüzde kullanılmamaktadır. Tezin birinci bölümünde literatür özeti, tezin amacı ve hipotezi açıklanmıştır. İkinci bölümde Ferizler Köyü'nün coğrafi ve iklim özellikleri ile sosyo-ekonomik yapısı incelenmiş ve yerleşimin tarihi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde alana ait yerleşim analizleri yapılmıştır. Bu kısımda kat sayısı, kullanım durumu, işlev, yapısal durum, korunmuşluk durumu analizlerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde Ferizler Köyü'ndeki geleneksel yapıların mimari özellikleri incelenmiştir. Bu yapılar kamusal yapılar ve konutlar olarak iki ana başlıkta ele alınmış, konut yapılarının plan ve cephe düzenleri incelenmiş, yapılarda bulunan mimari elemanlar, yapım teknikleri ve malzemeleri araştırılmıştır. Beşinci bölümde yerleşimdeki geleneksel yapıların karşı karşıya olduğu koruma sorunlarından bahsedilmiştir. Bu sorunlar yapı ölçeğinde, çevre ölçeğinde ve sosyo-ekonomik sorunlar olmak üzere 3 ana başlıkta irdelenmiştir. Altıncı bölümde bir önceki bölümde anlatılan koruma sorunları için öneriler geliştirilmiştir. Öneriler çevre ölçeğinde, tek yapı ölçeğinde ve özel hedefler olmak üzere 3 başlıkta ele alınmıştır. Yedinci ve son bölümde ise sonuç ve değerlendirmeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Rumor has it that Ferizler Village, which is 16 km away from Bergama district of İzmir province, founded by Firuz Bey in the 17th century. The people earn their livelihood from agriculture and livestock. The research's aim was documented the authentic architectural features and conservation problems of the Ferizler rural settlement and to propose conservation approaches to revitalize the village. Fieldworks completed in 23 days. Firstly, inventory forms were filled for traditional building in the scope of study and orthophotos of the whole village were taken by UAV. 14 houses which retained authenticity out of 143 and 4 building which used for public purposes were documented in detail from the architectural point of view. A mosque, which built in 1901 according to the epigraph, one currently used and three ruined traditional coffeehouses, two laundries and one fountain are the authentic public buildings in the Ferizler Village. The oil mill and the flour mill are in ruins. In the first chapter of the thesis, literature review, purposes and hypothesis of the thesis were explained. In the second chapter, the geographical and climatic features, socio-economic structure and the history of the settlement of the Ferizler Village were examined. In the third chapter, the settlement analyses of the area were investigated. This section includes analyzes such as floors, usage status, function, structural status, conservation status. In the fourth chapter, the traditional buildings in Ferizler Village were examined. These buildings are described in two main headings as public buildings and houses. Plan and façade layouts of the houses, architectural elements in the buildings and construction techniques were explained. In the fifth chapter, the conservation problems of the traditional structures in the settlement were discussed. These problems are examined under three main headings: building scale, environmental scale, and socio-economic issues. In the sixth chapter, proposals were cited for the conservation problems discussed in the previous chapter. The suggestions were discussed in three main headings: building scale, environmental scale, and special targets. In the seventh chapter, results and evaluations were presented.