Organik rankine çevrimli biyokütle enerji tesisinin teknik ve ekonomik analizi
Technical and economic analysis of organic rankine cycle biomass energy plant
- Tez No: 611431
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Isı ve Güç Üretimi, Organik Rankine Çevrimi, Biomass, Heat and Power Production, ORGANIC Rankine Cycle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, yonga levha ve MDF üreten bir fabrikada ki biyokütle yakıtlı kızgın yağ kazanından termal yağ elde edilmesi ve bu termal yağdan ORC türbini vasıtasıyla elektrik ve sıcak su üretilmesi incelenmiştir. Çevrim sonunda üretilen elektrik ve ısı enerjisinin tesiste kullanım amacı hakkında bilgiler verilmiştir. Sistemin ana bileşenleri olan kazan, türbin ve diğer yardımcı elemanlar incelenmiştir. Sistemin maliyet ve fizibilite analizleri yapılarak, YEKDEM kanunu çerçevesinde projenin geri ödeme süresi ve iç karlılık oranları hesaplanmıştır. Bu çalışmada ki amaç ORC'nin tarihçesi, ORC çevrimli bir biyokütle enerji tesisinin başlıca hangi tür ekipmanlardan oluştuğu ve böyle bir tesisin yatırımı ve maliyet analizi hakkında okuyucuların bilgi edinmeleri hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, thermal oil obtained from biomass fired hot oil boiler in a chipboard factory and production of electricity and hot water from this thermal oil by ORC turbine were investigated. At the end of the cycle, the information about the purpose of using the electricity and heat energy produced in the plant is given. The main components of the system are boiler, turbine and other auxiliary elements. The cost and feasibility analyzes of the system were made and the repayment period and internal profitability ratios of the project were calculated within the framework of YEKDEM Law. The aim of this study is to provide information about the history of ORC, what kind of equipment an ORC cycle biomass power plant consists of, the investment and cost analysis of such a plant.