Resim sanatında yaratıcı bir tavır olarak yapıbozum
Deconstruction as a creative attitudes in painting art
- Tez No: 611562
- Danışmanlar: DOÇ. SERKAN İLDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Yapısalcılık, Derrida, Yapıbozum, Postmodernizm, Structuralism, Derrida, Deconstruction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
20. Yüzyılın sanat ortamının en belirleyici unsuru kuşkusuz hızla gelişmekte olan teknoloji olmuştur. Yaşanan toplumsal siyasal kültürel yapıdaki deformasyonlar sanatta yeni söylemler, yeni kavramlar ve disiplinler-arası etkileşimi de beraberinde getirmiştir. Bu değişim sonucuna bağlı olarak sanatın kendisinden önce devraldığı sanat biçimlerimden koparak, sanat pratiğini ve sanatçının ifade biçimlerini doğrudan etkilemiştir. Postmodernizm ile birlikte kendinin gösteren Derrida'nın yapıbozum yöntemi ve eleştirişi amaç edinilerek, sanat alanlarındaki iletişimi alınmaktadır. Derrida'nın yapıbozumu, alışık olduğumuz okumanın dışarısına çıkıp objektif bir şekilde bakmamızı sağlar. Geleneksel okumaya yönelik bir karşı gelme durumudur. Derrida herhangi bir konuyu anlamanın yolunu yapısöküme uğratmak olduğunu belirtmektedir. Çalışma kapsamı içerisinde yapıbozum yönteminin, sanat eseri üzerindeki dilinin yeniden kurgulanma sürecine odaklanılmaktadır. Göstergeye gösterge ve gösterilenin yöntem üzerinden ilişkilerini, ikilemlerini ve sanatçıların yapıbozum yönteminin üzerine yapmış oldukları yapıtları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
20th Century art scene of the most decisive factor was undoubtedly a rapidly evolving technological developments. The social, political and cultural deformations brought about new discourses, new concepts and interdisciplinary interactions in art Depending on the result of this change, the art was separated from the forms of art that it took over before itself and directly influenced the practice of art and the expression styles of the artist.Derrida's deconstruction method and criticism, which manifested itself with postmodernism, aimed at criticism and communication in the field of art was discussed. Derrida's deconstruction allows us to go outside the familiar reading and look objectively. It is a contradiction for traditional reading. Derrida states that the way to understand any subject is to deconstruct.Within the scope of the study, the process of reconstructing the language of the deconstruction method on the artwork is focused on.The relationship between the indicator and the method, the dilemmas and the works of the artists on the deconstruction method are investigated.