Vekilharçlık kuramı ve vekilharcın sahip olması gereken özellikler
Stewardship theory and features of the Stewardship must have
  1. Tez No: 611561
  2. Yazar: BAĞDAGÜL GÜMÜŞ AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kuramı, Paydaş Yönetimi, Vekalet Kuramı, Vekalet Kuramı Sorunları, Vekilharçlık Kuramı, Vekilharç Özellikleri, Organization Theory, Stakeholder Theory, Agency Theory, Problems of Agency theory, Stewardship Theory, Characteristics of Stewardship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
İşletme biliminin, gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda hızlı ve sürekli değişimi ve gelişimi göz önünde bulundurulduğunda işletme politikalarının ve örgüt yapılarının da bu gelişim ve değişimden etkilendiği görülmektedir. İşletme bilimi açısından yaşanan bu değişim ve gelişmeler, örgüt yapılarında farklı arayışları beraberinde getirmektedir. Örgütlerdeki bu değişim, örgütlerin sürekliliği ve çevreye uyum sağlamaları açısından gerekli görülmektedir. Bu çalışmada vekilharçlık kuramının ve vekilharcın sahip olması gereken özelliklerin vekalet sorunu çözümüne katkıları incelenmiştir. Bu çalışmada, örgüt kuramı ve kavramı incelenirken, örgütün toplum için gerekliliği ve sürekliliği, örgütlerin var olması ve devamlılığı için ihtiyacı olan paydaş yönetimi yaklaşımı açısından değerlendirilmiştir. Örgüt yapısının modernleşmesi ve gelişimi açısından yaşadığı değişimler arasında olduğu düşünülen örgütlerdeki işveren ve çalışan arasındaki ilişki önem kazanmıştır. Bu bağlamda, örgütlerin değişime ve çevreye uyum sağlamalarını inceleyen çeşitli yaklaşımlardan biri olan ve vekalet kuramına karşı önerilen ve geliştirilen vekilharçlık kuramı ve vekilharçlık kuramı çerçevesinde vekilharcın özellikleri incelenmiştir. Bu çalışmanın işletmelere, alternatif bir yönetim kuramı olan vekilharçlık kuramı ile ilgili ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Considering the rapid and continuous change and development of business science in line with developing technology and changing needs, it is seen that management policies and organizational structures are affected by this development and change. These changes and developments in business science bring different ways of searching in organizational structures. The changes in organizations are considered as required for continuity of organizations and their environmental compliance. In this study, contributions of stewardship theory and characteristics that the steward must have have been studied. In this study, while examining the organization theory and concept, the necessity and continuity of the organization for the society has been evaluated in terms of the stakeholder management approach that is needed for the existence and continuity of the organizations. The relationship between employer and employee in organizations that is considered to be one of the changes experienced in terms of modernization and development of organizational structure has gained importance. In this context, stewardship theory, which is one of the various approaches examining the adaptation of organizations to change and environment and offered as an alternative to agency theory and within the framework of stewardship theory, features of stewardship are studied. It is thought that this study will shed light on organizations about stewardship theory that is as an alternative management theory.