Sözsüz iletişimde el imgesinin resimsel çözümlemesi
Pictorial analysis of hand image in nonverbal communication
  1. Tez No: 611683
  2. Yazar: SENA YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, beden dili, yaratma, varoluş, sanat tarihi, Communication, body language, create, existence, art history
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İnsanoğlu varoluşundan bu yana psikolojik olarak varlığını bildirme ve geri dönüş alma ihtiyacı duymaktadır. Bu ihtiyaç onu iletişim kanallarının kullanıldığı bir sürece yöneltmektedir. Bu süreçte güdüsel tepkilerden yola çıkarak süreçlerin en doğal ve bilinçsizce yapılanı; 'beden dili' insanların iletişim kurmasında araç haline gelmiştir. Beden dili hareketleri kişinin yalnızca sözlü iletişimini desteklemenin yanında aynı zamanda sözsüz iletişim kurulmasını da destekleyen önemli araçlardan biridir. Bu bedensel ifade araçları arasında eller, sözsüz iletişimi oldukça güçlü kılmakta ve kalıcı olmasını sağlamaktadır. İnsanoğlu doğumundan hatta anne karnında var olmaya başladığından itibaren elleri ile kendisini ifade etmenin yollarını bulmuştur. Sanat tarihinde geçmişten günümüze birçok sanatçı ellerin ifade gücünden yararlanmıştır. Eller yaratma kavramının başrolü olmasının yanı sıra, imge olarakta bu sürecin bir parçası olmuştur ve olmaya devam edecektir. Bu sürecin gerek yorumlama, gerek bir parçası olabilme çabası araştırmaların konusu olmuştur. El imgesinin ifade gücü örneklerle yorumlamaya çalışılmış, bu sürecin sanatçının çalışmalarına ışık tutma etkisine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Humankind has been need of psychologically reports to existence and getting feedback since it 's existence. That needs direct them to a process which using to communication channels. In this process, the most natural and unconsciously done processes are based on motivational reactions; body language, has been a tool for communication. Body language acts are one of the important tools that support not only verbal communication but also non-verbal communication. In these body expressions tools, hands are quitely strong to make non-verbal communication and make it permanent. Humankind has found way to express themselves with their hands since they birth and even they began to exist in venter. In the art history, from past to these days, many artist has benefit than their hands expression power. In addition to being the leading role of the concept of creating hands, it has and will continue to be a part of this process as an image. Many researchs are contenting this case both interpretation and the effort to be a part of this process. The power of expression of the hand image is tried to be interpreted with examples and the effect of this process on the work of the artist is highlighted.