Ortaokul fen bilimleri öğretmenlerinin sanal laboratuvar kullanımının fen öğreniminde uygulanabilirliği hakkındaki görüşleri
The wiews of science teachers on the applicability of using virtual laboratory in science learning
  1. Tez No: 611713
  2. Yazar: EMİNE GÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri eğitimi, sanal laboratuar, öğretmen görüşleri, Science education, virtual laboratory, teacher opinios
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada ortaokul fen bilimleri öğretmenlerinin, sanal laboratuvar kullanımının fen öğreniminde uygulanabilirliği hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden bütüncül çoklu durum deseni benimsenmiştir. Çalışma grubunu 10 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu, Etkinlik Formları ve Sanal Laboratuvar Değerlendirme Formları kullanılmıştır. Veriler içerik analizi ile yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenler, sanal laboratuvar kullanımının bazı dezavantajları olsa da fen öğreniminde kullanılmasının birçok avantajından bahsetmişlerdir. Öğrencilerin teknolojiye karşı ilgi duymaları sebebiyle, sanal laboratuvar kullanılarak derste kalıcılığın ve başarının artacağını düşünmektedirler. Araştırma sonuçlarına göre Araştırma sonuçlarına göre sanal laboratuvar programıyla ilgili; program tanıtım çalışmaları yapılabilir, seminer verilebilir, EBA portalının içeriğine eklenilebilir, sınıf seviyelerine ve öğretim programımıza uygun sanal laboratuvar programı tasarlanabilir, programlar türkçeye çevrilebilir gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of secondary school science teachers about the applicability of virtual laboratory usage in science learning were examined. In the research, holistic multiple case design, one of the qualitative research methods, was adopted. The study group consists of 10 science teachers. Semi-Structured Interview Form, Activity Forms and Virtual Laboratory Evaluation Forms were used as data collection tools. The data were interpreted by content analysis. According to the results obtained from the research, teachers have mentioned many advantages of using virtual labs in science learning, although there are some disadvantages. Because of the students' interest in technology, they think that using the virtual laboratory will increase the permanence and success of the course. According to the results of the research; program can be promoted, seminars can be given, the contents of the EBA portal can be added, classroom levels and our curriculum can be designed in accordance with the virtual laboratory program, programs can be translated into Turkish suggestions.