Perme yoğun bakım ünitesi mobilite skorunun Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the Turkish version of perme intensive care unit mobility scale
  1. Tez No: 611744
  2. Yazar: DUYGU ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ UMUT TUĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: YBÜ, fonksiyonel düzey, mobilitenin değerlendirilmesi, fizyoterapi, ICU, functionallevel, mobility of evaluation, physiotherapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı“Perme Yoğun Bakım Ünitesi Mobilite Skorunun(PYBÜMS)”nu Türkçeye çevirmek ve çevrilen anketin psikometrik özelliklerini değerlendirmekti.Yoğun bakım ünitesi(YBÜ) de fonksiyonel durum değerlendirme kalitesini arttırmak, objektif değerlendirme yöntemlerine katkı sağlamak, değerlendirme sırasında YBÜ'de çalışan fizyoterapist ve ilgili diğer sağlık ekibine yardımcı olmak amacıyla yapıldı.Gereç yöntem: Çalışmaya Nazilli Devlet Hastanesi; anestezi ve reanimasyon (32 kişi), nöroloji (42 kişi) ve koroner (32 kişi)yoğun bakım ünitelerinde fizyoterapi programına dahil edilen 106 hasta dahil edilmiştir.Olguların yaş, cinsiyet, boy uzunluğu, kilo, vücut kitle indeksi (VKI) , YBÜ' de yatış nedenleri, cerrahi prosedür, YBÜ' de ve hastanede kalış süreleri, hastanın genel klinik durumu gibi bilgileri değerlendirme formuna kaydedildi. Hastaların Glasgow Koma Skalası (GKS), Akut Fizyolojik ve Kronolojik Sağlık Değerlendirmesi (APACHE) II skoru, BarthelIndeksi (BI) ve Perme Yoğun Bakım Ünitesi Mobilite Skalası (PYBÜMS) ile değerlendirilerek birbiri ile ilişkisine bakıldı. Bulgular: Ölçeğin toplam skorunun değerlendiriciler arası ilişkisi Spearman Korelasyon Analizi ile değerlendirildi, birbiriyle tutarlı ve anlamlı olduğu gözlendi (p=0.001). Gözlemciler arasındaki genel anlaşma Kappa Uyumu %74.83 bulundu ve birbiriyle yüksek oranda uyumlu olduğu hesaplandı. Ölçek puanlarının BI ve GKS puanları ile pozitif, APACHE II ile negatif yönde ilişkili olduğu sonucuna varıldı. Tartışma: PYBÜMS'nin Türkçe versiyonuYBÜ'de fonksiyonel durumu değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
ValidityandReliabilityStudy of theTurkishVersion of Perme IntensiveCareUnitMobilityScale Purpose: Thepurpose of this studywastotranslatethe“Perme IntensıveCareUnitMobilityScale (PICUMS)”intoTurkishandevaluatethepsychometricproperties of thetranslatedquestionnaire. Methods:Thestudyincluded 106 patientswhowereincluded in thepysiotherapy program in Nazilli GovermentHospitalanesthesia(32 patient), neurology(42 patient) andcoronary(32 patient)careunits. Age, sexy, height, weight, body massindex, causes of hospitalization in ICU, surgicalprocedure, duration of ICU andhospitalstaydayswasevaluated. Therelationshipbetweenthepatientsusing Glasgow comascales (GCS), Acutephysiologyandchronichealthevaluation II (APACHE II), Barthelindex (BI)and Perme intensivecareunitmobilityscale (PICUMS) wasevaluated. Results:Theinter-raterrelationship of the total score of thescalewasevaluatedbySpearmancorrelationanalysisand it wasfoundto be consistentandsignificantwitheachother. TheagreementbetweenobserverscalculatedthatKappaCompliancewashighlycompatiblewitheachother at %74.83. Itwasconcluded thatthescalescoreswerepositivelycorralatedwith BI and GKS, negativelycorrelatedwith APACHE II. Discussion: PICUMS is a validandreliablescalethat can be usedtoevaluatefunctionalstatus in ICU.