Din felsefesinde din ve estetik
Religion and aesthetics in philosopy of religion
- Tez No: 611743
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tanrı, Estetik, Din, İman, Felsefe, Sanat, God, Aesthetics, Religion, Faith, Philosophy, Art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çalışmamız estetik biliminin din ve iman alanlarında ilişkilerinin ele alındığı bir çalışmadır. Birinci bölümde estetik ve iman konuları tarihsel bağlamda ele alınmış olup insanlık tarihi boyunca ele alınan 'güzel ve 'güzellik kavramları karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde 'Tanrı' teriminden yola çıkarak delilleri ve bir yaratıcı olduğu fikrinin sanat ve estetik konusundaki bağlamı ele alınmıştır. 'Estetik delil' ve 'İnayet ve İhtira' delillerinin incelendiği bölümde ise gerek evren gerekse insanın kendi fıtratında mevcut olan bir Yaratıcı fikri olduğu örneklerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study the relationships of religion and belief fields within the aesthetic science. First part of the work consists of aesthetics and faith in historical context, and how the meaning of“beautiful”and“beauty”is perceived from the beginning of human history. Second part of this dissertation studies the connection between the idea of“god”supported by evidencem and art and aesthetics. The section of“Evidence based aesthetics”and“Grace and Revelation”focuses on proofs of both universe and already existing idea of a“creator”in human nature.