İklimlendirme cihazlarında inverter teknolojisinin ve değişken soğutucu akışkan sıcaklığının verime ve konfora etkisinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the effect of inverter technology and variable refrigerant temperature on efficiency and comfort in air conditioning devices
- Tez No: 611754
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN YUCA DOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Inverter, VRV, iklimlendirme, Inverter, VRV, climatization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre ve Enerji Teknolojileri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Etkin Yapılar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Günümüzde enerji verimliliği çok büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda üretilen her üründe enerji verimliliğine dikkat edilmektedir. Gelişen mühendislik bilimleri sayesinde enerji verimli ürünler üretilebilmektedir. Her sektörde olduğu gibi iklimlendirme sektöründe de enerji verimliliği çok önemlidir. Bireysel sistemlerden, endüstriyel uygulamalara kadar birçok farklı ürünün verimlilik değerleri artırılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada temel olarak iki farklı konuya değinilmiştir. Bunlardan biri Inverter teknolojisinin verimliliğe etkisidir. Bu bölümde bir test düzeneği sayesinde; inverter ve non-inverter klimaların kıyaslaması yapılmıştır. Diğer bölümde ise VRV sistemlerinde değişken soğutucu akışkan sıcaklığının verime ve konfora etkisi yine bir test düzeneğiyle test edilmiştir. Sonuç olarak, test düzeneklerinde edinilen veriler grafiklere dökülmüştür. Bu grafikler ışığında inverter teknolojisinin %44 verim sağladığı saptanmıştır. Değişken soğutucu akışkan sıcaklığı bulunan cihazın ise %33,2 daha verimli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, energy efficiency is very important. In recent years, companies have been paying attention to energy efficiency. Thanks to developing engineering sciences, energy efficient products can be produced. As in every sector, energy efficiency is very important in the air conditioning sector. Efficiency values of many different products are tried to be increased from individual systems to industrial applications. In this study, two different issues are mentioned. One of them is the effect of inverter technology on efficiency. In this section, thanks to testing; Inverter and non-inverter air conditioners are compared. In the other section, the effect of variable refrigerant temperature on efficiency was tested with the test devices. As a result, test data are plotted. In the light of these graphs, it was found that inverter technology provides 44% efficiency. The device with variable refrigerant temperature was found to be 33.2% more efficient.