Basınçlı kaplarda periyodik muayene yöntemlerinin karşılaştırılması
Periodic inspection methods comparisons of pressure vessels
  1. Tez No: 611805
  2. Yazar: ENES FATİH YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınçlı kaplar, Periyodik muayene, TS EN ISO 9712, Periodical inspection, Pressure vessels, TS EN ISO 9712
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Odaların ısıtılmasından büyük çevrim merkezlerinde enerji üretim ünitelerine, ufak sanayilerden apartman dairelerine kadar kullanım alanı olan basınçlı kaplar, mevzuatımızda; genel amacı dışında işlenen ve iç basıncı 0.5 Bar'dan daha fazla olan ve bununla beraber çalışma basıncı 30 Bar'ı geçmeyen içine hava, azot vs. gibi gazlar konulmak üzere seri olarak üretilen ve ateşe maruz kalmayan kaynaklı basınçlı kaplar olarak tanımlanmıştır. Basınçlı kaplarda güvenli bir çalışma yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi periyodik kontrollerin uygun bir şekilde yerine getirilmesidir. Periyodik kontroller belirli aralıklarla ve uygun yöntemler kullanılarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetleridir. Bu çalışmanın amacı, basınçlı kaplarda güvenli çalışma ve periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesinde referans alınacak en uygun kriterlerin belirlenmesi ve muayene yöntemlerinin karşılaştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
The uses of pressure vessels are comprehensive, they are designed to heat the rooms, large power plants, energy production units, small industries and apartments. These pressure vessels are defined in our legislation that they are operated apart from their general purpose, their internal pressure is higher than 0,5 bar but also working pressure does not exceed 30 Bar. They are designed to contain gases like nitrogen, air, etc and they are serially produced and pressure vessels which are not exposed to fire. The most important subject is to perform the periodic controls properly. The periodic controls are the examinations, experiments and test actions which are done in certain times by the authorized people using the appropriate methods. The purposes of this study are; operating the pressure vessels safely, defining the proper criteria in performing periodic controls and comparing the examination methods.