Kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet: Evli kadın ve erkeklerde algı, tutum ve yaşantıların incelenmesi
Violence against women and social gender: Investigation of perceptions, attitudes and experiences in married women and men
  1. Tez No: 611822
  2. Yazar: DİLEK DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN BABACAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, cinsiyet, toplumsal cinsiyet algısı, bedene yönelik şiddete tutum, kimliğe yönelik şiddete tutum, Violence against women, gender, gender perception, attitude towards violence against body, attitude towards violence against identity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli kadın ve erkeklerin şiddetle ilgili yaşantılarını, kadına yönelik şiddetle ilgili tutumlarını, toplumsal cinsiyet algılarını ve etkileyen değişkenleri belirlemekti. Çalışmaya 200 evli kadın ve 200 erkek katıldı. Veriler Kadınlar için Anket Formu, Erkekler için Anket Formu, Kadına Yönelik Şiddet Tutum Ölçeği ve Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği kullanılarak toplandı. Yetiştiği ailede kadınların %40'ı şiddete tanıklık etmiş, %31'i şiddete maruz kalmıştı. Yetiştiği ailede erkeklerin %49'u şiddete tanıklık etmiş, %43'ü şiddete maruz kalmıştı. Kadınların %20,5'i fiziksel, %30,5'i ekonomik, %32,5'i duygusal, %41'i sözel, %7'si cinsel olarak eşinden şiddet gördüğünü belirtti. Erkeklerin %12'si fiziksel, %18,5'i ekonomik, %16,5'i duygusal, %35'i sözel, %3'ü cinsel olarak eşine şiddet uyguladığını belirtti. Erkekler kadınlara göre, bedene ve kimliğe yönelik kadına şiddetle ilgili daha kabul edici tutumlara sahipti. Eğitim ve çalışma durumu, eşin eğitim ve çalışma durumu, çocuk sahibi olma durumu, aile tipi, en uzun süre yaşanılan yer, evlenme biçimi, yetiştiği ailede şiddete tanıklık etme ve maruz kalma durumu, eşinden şiddet görme ve eşine şiddet uygulama durumu kadın ve erkeklerin bedene ve kimliğe yönelik olarak kadına şiddetle ilgili tutumlarını etkileyen değişkenlerdi. Kadınlar erkeklere göre, daha fazla eşitlikçi toplumsal cinsiyet algısına sahipti. Kadın ve erkeklerin toplumsal cinsiyet algıları üzerinde eğitim ve çalışma durumu, sosyal güvence durumu, eşin eğitim durumu, çocuk sahibi olma durumu, evlenme biçimi, yetiştiği ailede şiddete tanıklık etme ve maruz kalma durumu, eşinden şiddet görme durumu ve eşine şiddet uygulama durumu etkili değişkenler olarak belirlendi. Hem kadın hem de erkeklerde eşitlikçi toplumsal cinsiyet algısı arttıkça, bedene ve kimliğe yönelik olarak kadına şiddeti kabul etmeyen tutumların arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the experiences of married women and men about violence, attitudes towards violence against women, gender perceptions and affecting variables. 200 married women and 200 men participated in the study. Data were collected by using the Questionnaire for Women, Questionnaire for Men, Violence Against Women Scale and Gender Perception Scale. In the family he grew up, 40% of the women witnessed violence and 31% were exposed to violence. In the family he grew up, 49% of the men witnessed violence and 43% were exposed to violence. 20.5% of women reported physical, 30.5% economic, 32.5% emotional, 41% verbal, 7% sexually assaulted by their spouses. 12% of men physically, 18.5% economic, 16.5% emotional, 35% verbal, 3% sexually stated that the violence to his wife. Men had more accepting attitudes about violence against women than body and identity. Education and working status, education and working status of the spouse, having a child, family type, the place where the longest lived, the way of marriage, witnessing and exposure to violence in the family in which they grew up, the situation of being subjected to violence from the spouse and applying violence to the spouse and the variables that affect their attitudes towards violence against women. Women had more egalitarian perceptions of gender than men. Education and working status, social security status, spouse education status, having a child, marriage style, witnessing and being exposed to violence in the family in which they grew up, being exposed to violence from their spouses and violence to their spouses as effective variables on gender perceptions of women and men determined. It was found that the attitudes of women and men who did not accept violence against women increased as the perception of egalitarian gender increased.