İdari gözetim altındaki kadınların yaşam öykülerinde göç dinamikleri: Silivri örneği
Migration dynamics in the life stories of women under administrative surveillance: Silivri example
- Tez No: 611885
- Danışmanlar: PROF. DR. NAHİDE KONAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Düzensiz Göç ve Kadın, Yaşam Hikâyesi, İdari Gözetim, Geri Gönderme Merkezi, Migration, Irregular Migration and Women, Life Story, Administrative Surveillance, Detention Center
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın konusu, düzensiz göç temelinde geri gönderme merkezinde idari gözetim altında olan kadınların yaşam öykülerinin ortaya çıkarılmasıdır. Nitel araştırma türünden yaşam öyküsü desenini kullanan bu tezin 3 temel amacı bulunmaktadır: 1) Kadınların yaşam öyküleri örneği üzerinden Türkiye'de düzensiz göç kapsamında olan idari gözetim altındaki kadınların demografik bilgileri, göç nedenleri, göç öncesi, göç esnası ve göç sonrası ve idari gözetim deneyimlerini ortaya çıkarmaktır. 2) Düzensiz göç ve idari gözetim altındaki kadınların hikâyelerini ortaya çıkararak toplumlarda görünmez olan bu grubun sesini buyurabilmek, yaşamlarında gizli kalmış zorlukları yansıtmaya çalışmaktır. 3) Kadınların yaşam hikâyeleri vesilesi ile idari gözetim kavramını irdelemek ve geri gönderme merkezlerinin düzensiz göç içinde caydırıcı rolünü anlamaya çalışmaktır. Bu çalışmanın literatüre temelde 3 çeşit katkısı vardır: 1) Düzensiz kadın göçmenlerin kendi deneyimleri ve bakış açısı ile bakmak göç dinamiklerini daha anlaşılır ve yorumlanabilir kılacağı için göçün nedenlerine, sürecine ve sonuçlarına odaklanan kuramsal literatüre de katkı sağlamaktadır. En önemli katkılardan biri yaşam hikâyelerinde gömülü olan göç nedenlerin çeşitliliği, zincirleme ve iç içe geçmişliğidir. Dolayısıyla göç nedenlerini tek bir kuramsal bakış açısı ile açıklamak yetersizdir. Göç kuramlarının bir sentezinin yapılması ve hikayeler dahilinde eklemelerin yapılması gerektiği aşikardır. 2) Göç literatüründe de kullanılan yaşam hikâyesi nitel araştırmasının düzensiz göç kapsamında idari denetim gözetiminde bulunan kadınların göç öncesi ve sonrası deneyimlerini onların gözünden anlamaya çalışmada uygulaması. 3) Çalışmanın literatüre bir diğer katkısı da bazı ülkelerdeki idari gözetim süreci ve geri gönderme merkezleri üzerine bilgi vermek ve karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to reveal the life stories of irregular migrant women who were under administrative supervision at the Silivri detention center. This thesis that utilized life stories qualitative research has three main purposes: 1) Through listening the life stories of irregular migrant women in a detention center in Turkey, it aims to reveal their basic demographic characteristics, their experiences on the causes of migration, pre-migration, during-migration and post-migration processes and the dynamics for their going under detention. 2) It aims to give voice to this invisible group and tries to reflect hidden challenges in their lives. 3) It aims to understand the concept of administrative surveillance through women's life stories and to understand the deterrent role of detention centers in irregular migration. This study has three main contributions to the literature: 1) Studying irregular women migration processes by taking into account their own experiences and point of views would make migration dynamics more understandable. Thus, this study has a potential contribution to the theoretical literature that focuses on the causes, processes and consequences of migration. One of the most important contributions of this study is that it demonstrates diverse, chaining and intertwining causes of migration embedded in life stories. Therefore, it is insufficient to explain reasons for migration from a single theoretical perspective. It is obvious that a synthesis of migration theories should be constructed. 2) Application of life story qualitative research used in migration literature in order to understand pre-migration and post-migration experiences of women from their point of view. 3) Another contribution of this study is to provide information about and compare administrative surveillance and detention centers in some countries.