Essays on the economics of demography and gender in Turkey
Türkiye'de demografi ve cinsiyet ekonomisi üzerine makaleler
  1. Tez No: 611923
  2. Yazar: NAZLI ŞAHANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN SEÇKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Demografi, Ekonomi, Demography, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus dinamikleri, nesiller arası transfersler, hanehalkı üretimi, zaman kullanımı, tüketim dağılımları, Population dynamics, intergenerational transfers, household production, time use, consumption patterns
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez, değişen demografik yapının ekonomik etkilerinin cinsiyete göre yeniden hesaplanabilmesine olanak sunmaktadır. Türkiye, hala“demografik”fırsat penceresinden yararlanmaya devam eden genç ve dinamik bir ülke olarak kabul edilmektedir. Ancak, nüfus artışındaki yavaşlama, yaşlı bağımlılık oranındaki artış ve azalan doğurganlık, gelecekte ekonomik ve mali sorunlar yaratabilecektir. Kadının işgücüne katılımının Avrupa ortalamasının oldukça altına olması da üstünde durulması gereken bir konudur. Ekonomik performansı değerlendirmek için kullanılan Ulusal Hesaplar, mevcut sistemde yaş unsurunu dikkate almamaktadır. Tezin ilk bölümü, Ulusal Transfer Hesapları (NTA) metodolojisini kullanarak, Türkiye için yaşa ve cinsiyete göre ekonomik yaşam döngüsünü tanıtmaktadır. Yaş ve cinsiyete göre yaşam döngülerini elde etmek, kadınların ve erkeklerin yaşam döngüsü açıklarını nasıl finanse ettiklerini ve kaynakların nesiller boyunca nasıl dağıtıldığını anlamamızı sağlayacaktır. NTA perspektifinin bir uzantısı, zaman kullanımı için uydu hesap eklenerek Ulusal Zaman Transfer Hesapları (NTTA) elde edilmesidir. Tezin ikinci bölümü zaman kullanım kavramını ve hanehalkı üretiminin parasal değerini, ulusal hesaplara dahil etmektedir. Böylece kadınların ekonomiye ve refaha olan gerçekçi katkılarını hesaplamak mümkün olacaktır. Tezin son kısmı ise, tüketim dağılımlarının değişen yapısını inceleyerek yaşlanan nüfusun bu dağılımların üzerindeki etkisine dikkat çekmeye çalışmaktadır. Bu amaçla, Türkiye'nin nüfus projeksiyonları kullanılarak ve sabit sosyo-ekonomik koşullar varsayılarak, on iki tüketim harcama kategorisinin büyüme oranları tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the economic effects of changing demographic structure by gender at the national level. Turkey is still considered a young and dynamic country that will benefit from a demographic dividend. However, slower population growth, increasing old-age dependency ratio and declining fertility will create economic and fiscal problems in the future. The female labor force participation is well below the European average and is an important issue to be emphasized. The current National Account system ignores completely the age factor. First chapter of the thesis introduces the economic lifecycle for Turkey by age and gender using the National Transfer Accounts(NTA) methodology. Obtaining age and gender based lifecycle profiles will enable us to understand how women and men finance their lifecycle deficits and how resources are distributed across generations. An extension of the NTA perspective is to add a satellite account for time inputs, called National Time Transfer Accounts(NTTA). Second chapter incorporates time use concept and the monetary value of the household production into age-based national accounts. Hence, a more realistic evaluation of female labor force contribution to the economy and to well-being of the society will be possible. The last part of the thesis tries to bring attention to the impact of population aging on the changing structure of consumption patterns. To this end, using the Turkey's population projections and by assuming the constant socio-economic conditions for 2040, the growth rates of twelve consumption expenditure categories are predicted.