End-tidal karbondioksit düzeyi ile kalp yetmezliği sınıflaması arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the relati̇onshi̇p between end-ti̇dal carbon di̇oxi̇de level and heart fai̇lure classi̇fi̇cati̇on
  1. Tez No: 611974
  2. Yazar: MURAT TEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN HAKKOYMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, kalp yetmezliği, end-tidal karbondioksit, Emergency department, heart failure, end-tidal carbon dioxide
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kalp yetersizliği çok sık görülen ve görülme sıklığı giderek artan önemli bir sağlık problemidir. Kalp yetmezliği, kalbin fonksiyon bozukluğu ile seyreden bir hastalık olup, morbidite ve mortalitesi fonksiyon bozukluğunun derecesi ile ilişkilidir. New York Kalp Birliği (New York Heart Association) sınıflaması kalp yetmezliğini, semptomların ciddiyetine ve fiziksel aktiviteye göre tanımlamaktadır. Bu sınıflama ile hastalar 4 evreye ayrılmıştır. End-Tidal karbondioksit, kişinin her nefes alışverişinde dışarı verdiği karbondioksit düzeyini ifade eder. EtCO2 düzeyleri kalp yetmezliği, astım, KOAH vs gibi birçok klinik durumda kullanılabilir. Bu çalışmamızda EtCO2 düzeylerinin NHYA evreleri ile ilişkisini göstermeyi amaçladık. Çalışmamıza 01/03/2019 ile 01/09/2019 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Yetişkin Acil Servisine başvuran, özgeçmişinde KY tanısı olan veya başvurusunda KY tanısı alan hastalar NHYA evrelerine göre gruplandırıldı. NHYA evre 1 olan 20 hasta, evre 2 olan 20 hasta, evre 3 olan 20 hasta ve evre 4 olan 20 hasta olmak üzere toplam 80 hasta çalışmaya alındı. Hastaların laboratuvar parametreleri için kan örnekleri alındı, ejeksiyon fraksiyon değerleri ve EtCO2 düzeyleri ölçülerek çalışma formlarına kayıt edildi. Çalışmamızda evre 4 grubunda yaş ortalaması diğer gruplara göre anlamı olarak yüksek bulundu ve ek hastalıklar evre 4 grubunda daha fazlaydı. EtCO2 düzeyleri ve EF değerleri diğer gruplara göre evre 4 grubunda anlamlı olarak düşük bulundu. Ayrıca pro-BNP değerleri evre 4 grubunda diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulundu. Kalp yetmezliği ciddiyetini belirlemede EtCO2 düzeylerinin, pro-BNP ve EF değerleri ile beraber kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Heart failure (HF) is a very common and significant health problem with an increasing prevalence. It is characterized by dysfunction of the heart and its morbidity and mortality are associated with the degree of dysfunction. New York Heart Association (NYHA) classification defines HF based on the severity of symptoms and limitation of physical activity. According to this classification, patients were divided into four stages. End-tidal carbon dioxide (EtCO2) is the level of carbon dioxide that is released by the person at the end of an exhaled breath. These levels can be used in many clinical conditions such as HF, asthma, chronic obstructive pulmonary disease (COPD), and so on. The aim of this study was to show the relationship between EtCO2 levels and NHYA stages. The study included patients admitted to the Adult Emergency Department of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine between 01/03/2019 and 01/09/2019, who had a history of HF or were diagnosed with HF upon their admission. The participants were divided into groups according to the NHYA stages. The study conducted with a total of 80 patients, each group consisting of 20 patients (20 patients with stage 1, 20 patients with stage 2, 20 patients with stage 3, and 20 patients with stage 4 HF). Blood samples were collected from the patients for laboratory tests. Ejection fraction (EF) values and EtCO2 levels were measured and recorded in the study forms. The mean age of the patients in the stage 4 group was found to be significantly higher than the other groups. Furthermore, the rate of comorbidities was also higher in the stage 4 group. Patients with stage 4 HF were found to have significantly lower EtCO2 levels and EF values compared to other groups. Moreover, pro-brain natriuretic peptide (pro-BNP) levels were significantly higher in stage 4 group than in other groups. It has been concluded that EtCO2 levels can be used together with pro-BNP and EF values in determining the severity of HF.