Yapıştırıcı ile birleştirilmiş silindirik geçmeli çelik bağlantıların mekanik analizleri
Mechani̇cal analysi̇s of cyli̇ndri̇cally-i̇nterlaced steel joints bonded wi̇th adhesi̇ves
  1. Tez No: 611991
  2. Yazar: MUHAMMED TALHA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıştırıcı, alın çapı, silindirik geçmeli bağlantı, bağlantı mukavemeti, Adhesive, surface diameter, cylindrical plug connection, bond strength
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmanın amacı; alın çapına, malzeme kalınlığına ve yapıştırıcı çeşidine bağlı olarak silindirik geçmeli malzemelerin birleştirilmesinde yapıştırıcı ile birleştirilmenin etkisini tespit etmektir. Bu amaçla dört farklı alın çapında iki farklı malzeme kalınlığına sahip metal numuneler üretilmiştir. Üretilen numuneler dört farklı özelliğe sahip dört farklı yapıştırıcı ile birleştirilmiştir. Yapıştırıcı ile birleştirilen numunelerin eksenel çekme deneyleri ile bağlantı mukavemetleri belirlenmiştir. Tezin giriş bölümünde yapılan literatür çalışmalarına yer verilmiştir. İkinci bölümünde ise kullanılan materyaller ve özellikleriyle çalışma yöntemi açıklanmıştır. Son bölümde ise araştırma sonucunda elde edilen bulgular yorumlanmıştır. St 60 çeliğinden elde edilen numuneler Devcon Titanyum, Devcon A, Erde GTR ve Akfix E300 adlı dört farklı yapıştırıcı ile yapıştırılmıştır. Elde edilen bağlantılar eksenel çekme deneyine tabi tutulmuştur. Sonlu elemanlar programı kullanılarak elde edilen sayısal sonuçlar deneysel sonuçlar ile kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlar kıyaslandığında sayısal sonuçlar ile deneysel sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; malzemenin kalınlığı ve yapıştırıcı ile birleşen alın çapı bağlantı mukavemetini arttırmış ve dairesel yapışma bölgesinin artmasıyla bağlantı mukavemeti olumlu yönde etkilenmiştir. Akfix E300 ile birleştirilen bağlantının mukavemetinin daha fazla olduğu, non-lineer özelliğe sahip Erde GTR'nin mukavemetinin ise en düşük olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of glue when using it to bind Cylindrical-linked objects, while doing that focusing on the diameter of the surface, the thickness of the material and the type of adhesive. For this purpose, metal samples of two different thicknesses with four different diameters were produced. The samples were combined with four different adhesive, each containing its own properties. The axial tensile tests of the samples bonded with adhesive are connected with the joint strengths. In the introductory part of the thesis, the literature studies on this subject are explained. In the second part, the materials used and their properties and the method of study are explained. In the last section, the findings of the research are interpreted. The samples obtained from St60 steel were bonded with four different adhesives named Devcon Titanium, Devcon A, Erde GTR and Akfix E300. The joints obtained were subjected to axial tensile test. The numerical results obtained using the finite element program were compared with the experimental results. When the results obtained were compared, it is seen that the numerical results are compatible with the experimental results. As a result; the thickness of the material and the frontal diameter associated with the adhesive increased the bond strength and the bond strength was positively affected by the increase of the circular adhesion area. It was also found that the strength of the connection combined with Akfix E300 was higher and the non-linear property of Erde GTR had the lowest strength.