Conservation of rural architectural heritage as part of historic rural landscapes: Principles and strategies for Zeytinliköy-Agios Theodoros (Gökçeada)
Kırsal mimari mirasın kırsal peyzaj alanlarının bir parçası olarak korunması: Zeytinliköy-Agios Theodoros (Gökçeada) özelinde prensip ve stratejiler
- Tez No: 612109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Zeytinliköy (Agios Theodoros), Gökçeada (Imbros), kırsal mimari miras, tarihi kırsal peyzaj, bütünleşik koruma, Zeytinliköy (Agios Theodoros), Gökçeada (Imbros), rural architectural heritage, historic rural landscape, integrated conservation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Kırsal mimari mirasın içerisinde bulunduğu doğal çevre ve kullanıcısı olan yerel halkın sosyo-kültürel nitelikleri ile ilişkisi kültürel mirasın korunması alanında yürütülen çalışmalara konu olmuştur. Fakat doğa, insan ve bu ikilinin etkileşimi sonucu ortaya çıkan somut ve somut olmayan değerlerin bir bütün olarak 'tarihi kırsal peyzaj' bağlamında ele alınması, 1990'lardan sonra 'kültürel peyzaj' kavramının koruma alanına dahil olmasının bir sonucu olarak gelişmiştir. Bu yaklaşım, yerin kimliğini oluşturan, yere özgü özelliklerin ve bu özelliklerin tarih içerisindeki değişimlerinin tanımlanması ile bu bağlamda sürdürülebilir ve bütüncül koruma yaklaşımlarının geliştirilebilmesini olanaklı kılar. Değişen yaşam biçimleri, kırsal alanlara yönelik sosyo-kültürel, ekonomik, fiziksel ve yasal tehditler göz önünde bulundurulduğunda bu alanların somut ve somut olmayan değerlerinin korunması konusu büyük önem taşımaktadır. Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda ve Çanakkale Boğazı girişine yakın bir konumda bulunan, Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada (Imbros), geleneksel kırsal yerleşimleri (Rum köyleri), geniş doğal ve arkeolojik alanları ile önemli bir tarihi kırsal peyzaj alanıdır. Öte yandan, adadaki köylerin her biri, yerleşim alanları, verimli tarım arazileri, zeytinlikleri ve mera alanları ile bu alanlarda yer alan mevsimlik dam yerleşimleri, şapelleri ve yel değirmenleri ile başlı başına bir tarihi kırsal peyzaj alanı teşkil etmektedir. Ancak, Gökçeada son yıllarda, bazı tehditlerle karşı karşıya kalmıştır. Fiziksel ve coğrafi faktörlerin yanı sıra, sosyo-kültürel dönüşümler de Gökçeada köylerinin yerleşim özelliklerini şekillendirmiştir ve şekillendirmeye devam etmektedir. Bu köylerden biri olan Zeytinliköy (Agios Theodoros), zengin tarihi kırsal peyzaj değerleri itibariyle çalışma alanı olarak seçilmiştir. Ayrıca, Zeytinliköy'ün turistik popülaritesinin hızla artması fiziksel ve sosyo-kültürel dönüşüm tehdidini doğurmaktadır. Türkiye'de kırsal alanların korunmasına yönelik özel bir yasal düzenlemenin olmayışı ve yalnızca yapılı çevreye odaklanan koruma yaklaşımı ile birlikte, bu tehdit, yakın gelecekte kırsal dokunun geri döndürülemez bir tahribata uğramasına neden olabilir. Bu tahribatın bir sonucu olarak ise köy, bir kırsal yaşam alanından ziyade, kırsal kimliği ve toplumsal hafızası yok edilmiş bir turistik cazibe merkezi olma riskiyle karşı karşıyadır. Bu bağlamda, bu çalışma, yere özgü analizler geliştirerek, bir tarihi kırsal peyzaj alanı olan Zeytinliköy-Gökçeada'nın yapılı çevresi, doğası ve yerleşik halkı ile birlikte bütünleşik bir koruma yaklaşımı ile korunması için temel prensip ve stratejileri belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Zeytinliköy'ün korunmasına yönelik temel prensip ve stratejileri belirlemek için, bir dizi uluslararası belge tarafından tanımlanan temel prensipleri ve alanın kendisinden gelen değer-tehdit-potansiyel değerlendirmelerini temel yol göstericiler olarak kabul eder.
Özet (Çeviri)
Interactions between traditional rural architecture, the natural environment surrounding it, and the socio-cultural characteristics of the local community using it have all long been debated in terms of the conservation of cultural heritage. However, understanding the human beings and nature, and the tangible and intangible values that emerge as a result of interactions between them as a whole, within the concept of the 'historical rural landscape', have become a current issue as a consequence of the incorporation of the term 'cultural landscape' into the field of conservation after the 1990s. This approach enables us to define site-specific characteristics that constitute the identity of a place, and to develop sustainable and integrated conservation approaches in this context. In the northeastern Aegean Sea, and close to the entrance to the Dardanelles, Turkey's largest island, Gökçeada (Imbros), is an important historical rural landscape area, with its own traditional rural settlements (Rum villages), and extensive natural and archeological sites. In addition, each of the villages on the island constitutes an historic rural landscape area in itself, with their permanent settlement areas, fertile agricultural land and pasture areas, seasonal dam settlements, chapels, and windmills. However, Gökçeada has witnessed certain threats over recent years. Along with physical and geographical factors, socio-cultural transformations have also shaped the settlement characteristics of Gökçeada's villages. One of these villages, Zeytinliköy (Agios Theodoros), is selected as a case study on account of its rich historical rural landscape values. Moreover, Zeytinliköy is exposed to the risk of physical and socio-cultural transformation due to the rapid increase in its touristic popularity. Combined with the legal challenges regarding the conservation of rural areas, and conservation approaches focusing only on the built environment, these threats may result in the irreversible destruction of the rural fabric in the near future. As a result of this destruction, the village runs the risk of becoming a touristic attraction, without rural identity or collective memory, rather than continuing as a living, thriving environment. In this context, this study aims to develop site-specific analyses and determine the main principles and strategies for the integrated conservation of an historic rural landscape – Zeytinliköy-Gökçeada – together with its built and natural environment, and local inhabitants. To determine the main principles and strategies for the conservation of Zeytinliköy, this study is based upon principles defined by the relevant international documents as the main guiding objectives, together with a value-threat-opportunity assessment of the site.