Destinasyon seçiminde sosyal medyada yer alan gastronomik unsurların rolü: Sosyal medya kullanıcılarına yönelik bir araştırma
The role of gastronomic elements in social media in destination selection: A research on social media users
  1. Tez No: 612122
  2. Yazar: ŞERİFE UTKU AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN GONCA GÜZEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Destinasyon Pazarlaması, Gastronomi Turizmi, Sosyal Medya Pazarlaması, Digital marketing, Destination Marketing, Gastronomy Tourism, Social Media Marketing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde gastronomi turizmi dünya genelinde hızla gelişen bir yapıda ilgi görmeye devam etmektedir. Türk Mutfağı'nın dünya çapında kabul görmüş tanınmışlık, özgünlük ve çeşitlilik vasıfları, Türkiye'yi özellikle gastronomi turizmi açısından güçlü hale getirmektedir. Yapılan araştırmalarda, Türkiye'yi ziyaret edenlerin, seyahat deneyimlerinin önemli bir bölümünü mutfak kültürünün oluşturduğu ortaya konmaktadır. Sosyal medyada paylaşılan yiyecek-içecek görsellerinin kullanıcılar tarafından beğenilmesi ve paylaşılması, hem işletmelere hem de bulundukları destinasyona olan ilgiliyi önemli ölçüde artırabilmektedir. Sosyal medyada paylaşılan bu görseller gastronomi turizmine eğilimli olan ziyaretçilerin dikkatini çekmeye başlamıştır. Bu doğrultuda sosyal medyada Türk Mutfağı ile ilgili paylaşılan görsellerin hem sosyal medya hem de destinasyon pazarlaması açısından insanlar üzerinde bir etkileşim yarattığı ve Türkiye'deki gastronomi turizmine olan talebi olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı insanların tatil amaçlı destinasyon tercihlerinde sosyal medyada yer alan gastronomik unsurların rolünü ortaya koymaktır. Bu amaçla Türkiye'deki 52 milyon sosyal medya kullanıcısını temsil etmek için 433 kişi seçilmiştir. Örneklemin düşünceleri, anket yöntemiyle ve istatistiksel analizlerle incelenmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Korelasyon analizleri sonuçlarına göre katılımcıların tercihlerinin sosyal medyada yer alan gastronomik unsurlarla pozitif yönlü bir ilişki içerisinde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Pozitif etkinin şiddeti katılımcıların sosyal medya kullanım süreleri, yıllık ortalama tatil harcamaları, destinasyon seçiminde yiyecek-içecek kültürünün etkisi ve gastronomi amaçlı yapılan seyahatlerde yapılan ortalama harcamaları ile ilgili algılarından etkilenmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde araştırmaya katılanların algılarına göre sosyal medyada yer alan gastronomik unsurların, tatil destinasyonunu belirlemede bir rolünün bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, gastronomy tourism continues to attract attention in a rapidly developing structure around the world. The worldwide recognition, diversity and authenticity qualifications of Turkish cuisine, makes Turkey strong especially in terms of gastronomic tourism. In the researches it is revealed that a substantial part of the travel experiences of the visitors to the Turkey is demonstrated by the culinary culture. The liking and sharing of food and beverage images shared on social media by the users can significantly increase the interest in both the businesses and their destination. These visuals shared on social media have started to attract the attention of visitors who are prone to gastronomic tourism. Inline with this, visuals shared related to the Turkish cuisine in the social media are known to affect demand of the gastronomic tourism in Turkey positively and also with the creation of interaction on people in terms of social media marketing and destination marketing. The aim of this study is to reveal the role of gastronomic elements in social media in people's destination preferences for holiday purposes. With this aim, 433 people is chosen to represent the 52 million social media users in Turkey. The thoughts of the sample were examined by questionnaire and statistical analysis and results were interpreted. According to the results of the correlation analysis, it was found that the preferences of the participants had a positive relationship with the gastronomic elements in social media. The severity of the positive impact is influenced by the participants' perceptions of social media usage time, the average annual holiday spending budget, the impact of food and beverage culture on destination selection and the average expenditure on gastronomic travels. In general, according to the perceptions of the participants, it has been concluded that the gastronomic elements in social media have a role in determining the holiday destination.