Ergenlerde bilişim teknolojileri kullanımı ve saldırganlık ilişkisi
Used ict on adolesence and relation of aggression
- Tez No: 217194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, saldırganlık, bilgisayar, internet, Adolesence, Aggression, Computer, Internet
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma; ergenlerin bilişim teknolojilerini kullanımı ile saldırganlık arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini 2007?2008 eğitim ve öğretim yılında Adana ili Seyhan İlçesi sınırları içerisinde bulunan orta öğretim kurumları 9?10?11. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. 2006?2007 yılında orta öğretim kurumlarında eğitimin 4 yıla çıkartılmasından dolayı 12. sınıf öğrencileri araştırma kapsamına alınamamıştır. Seyhan ilçesinde bulunan orta öğretim okulları, bulundukları mahallelerin sosyo-ekonomik durumuna göre ve ilçe milli eğitim müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda sınıflandırılmıştır. Bu okullar arasında kolay ulaşılabilir örneklem seçme yoluna göre sosyo-ekonomik düzeyi farklı toplam 6 orta öğretim okulu belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 6 orta öğretim okulunun 9. , 10. ve 11.sınıflarına devam eden 249 erkek ve 270 kız toplam 526 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplamak amacıyla ?Saldırganlık Ölçeği? ve ?Bireyi Tanıma Formu? kullanılmıştır. Ölçek ve anket ile toplanan verilerin çözümlenmesinde frekans dağılımı ve kay-kare teknikleri kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p< 0,5 olarak alınmıştır.Araştırma sonuçları bilgisayar ve internet kullanan ergenlerin saldırganlık ortalamalarının kullanmayan ergenlere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bilgisayar oyunu oynayan ve oynamayan ergenlerin saldırganlık puanları ortalamaları arasında da anlamlı fark bulunmuştur. Savaş ve strateji oyunlarını tercih eden ergenlerin saldırganlık puanları daha yüksek bulunmuştur. Bilişim teknolojisinin kullanım yerine göre saldırganlık düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bilgisayar ve interneti kullanım sürelerinde artışa paralel olarak saldırganlık düzeylerinde anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been done to investigate the relationship between the ICT usage and agression.The Universe of the research has been formed with high-school students of 9th ,10th and 11th classes in Seyhan in Adana in 2007 ? 2008 Academic year.Since the high-school education has been increased to 4 years in 2006 ? 2007, the 12th year students haven?t been taken into the extention of this research.The High-Schools in Seyhan have been classified according to their socioeconomic condition of their neighbourhoods and the information taken from the Town?s Administration of National Education.Among these schools according to the way of choosing test subject easily,totally 6 high-schools whose socioeconomic conditions are different have been determined.The test subject of the research is formed of totally 526 students.249 boys and 270 girls who are still students of 9th , 10th and 11th classes in these 6 high-schools.To collect data in the research,?Aggression Scala? and `Knowing Individual Form?techniques have been used.Frequency Seperation and Kay-Kare Techniques have been used to analyze the datas which are collected with scala and questionare.In the analyzes the level of meaningfullness has been taken as p/05.The resarch solutions showed that the aggression rate of computer and net using teenagers is higher than the teenagers who don?t.Noteworthy difference has been found between the aggression avarage of teenagers who play computer games and who don?t. Aggression points of teenagers who prefer war and strategy games have been found out high.According to usage of ICT no meaningful difference has been found out about the rate of agression.Due to the increase of computer and net usage period, noteworthy difference has been found out about the rate of aggression.