Nesrin Kazankaya'nın sanat anlayışı ve Türk tiyatrosu'ndaki yeri
Nesrin Kazankaya's artistic perspective and its place in Turkish theatre
- Tez No: 612309
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜŞERREF ÖZTÜRK ÇETİNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Nesrin Kazankaya, Tiyatro, Yönetmenlik, Oyunculuk, Oyun Yazarlığı, Nesrin Kazankaya, Theater, Directing, Acting, Play Writing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Nesrin Kazankaya, Türk Tiyatrosu'nun 2000'li yıllarına damga vurmuş usta isimlerden biridir. Tiyatro serüvenine Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu olarak başlar ve daima yeni olanı, denenmemişi arayan tavrıyla öne çıkar. Profesyonel tiyatro yaşantısına kurumsal bir kimlikle devam ettiği yıllarda bağımsız çalışmalar yapma cesareti göstererek, seyircinin yaşadığı dönemin sorunlarını sorgulayan bir düşünceye erişebilmesi için çabalar. İnisiyatif çalışmalar adı altında geçen denemelerinin ardından Tiyatro Pera'yı kurar. Oyuncu, çevirmen, yönetmen ve yazar kimliğiyle tam bir tiyatro insanı haline gelir. Sanatın bilimsel bilgiyle var olabileceğine inanan Kazankaya, Tiyatro Pera çatısı altında eğitmen kimliğiyle de öne çıkar ve genç tiyatro sanatçılarının yetişmesine öncülük eder. Sahnelediği oyunlarla her zaman farklı bir duruş sergileyen sanatçı, 2000'li yıllardan itibaren hızla çoğalan ve gerek mekan kullanımı gerekse seyirciye yaklaşımı farklı olan genç kuşak“alternatif”tiyatro sanatçıları için de örnek alınan bir isim olur. Nesrin Kazankaya'nın sanat anlayışı ve Türk Tiyatrosu'ndaki yerini konu alan bu çalışma, sanatçının profesyonel tiyatro serüvenini konu etmektedir. Kazankaya'nın çocukluk yıllarından Tiyatro Pera'da sahnelediği oyunlara kadar geniş bir alanı kapsayan bu araştırma, O'nun metne yaklaşımını, eğitmen-yönetmenlik anlayışını ve yazıp sahnelediği oyunlardaki yönelişini irdeleyerek sanatsal duruşunun çerçevesini oluşturmayı amaçlamaktadır. Oyunlarında ele aldığı konularla, gerek uzak gerekse yakın tarihin unutulmaması için çaba gösteren Nesrin Kazankaya, sanatsal yorumunun ötesinde tiyatro aracılığıyla, toplumsal ve kültürel belleğin taşıyıcısı olarak Türk Tiyatrosu'nun değerli sanatçılarındandır.
Özet (Çeviri)
Nesrin Kazankaya is one of the masters in Turkish Theater who made a mark on 2000s. She starts her theater adventure as an actor in the State Theater and she always stands out with her attitude that seeks the new and untested. In years that she pursued her theater life with a corporate identity, she made the courage to conduct independent studies and endeavored to enlighten the audience for questioning the problems of the periods they lived. After her attempts under the name of initiative performances, she founded Tiyatro Pera. She becomes a complete theatrical person with the identity of an actor, translator, director and writer. Kazankaya, who believes that art can exist with scientific knowledge, also stands out as an instructor under the name of Tiyatro Pera and pioneered the training of young theater artists. Kazankaya, who always shows a different stance with the plays she staged, becomesa role model for the younger generation of“alternative”theater artists, which has grown rapidly since the 2000s and has a different approach in the usage of space and the audience. This study is about Nesrin Kazankaya's sense of art and its place in Turkish Theatre from the beginning of her professional theater career. This research, which covers a comprehensive study from Kazankaya's childhood years to the plays performed at Tiyatro Pera, aims to form the framework of her artistic stance by examining her approach to the text, her mentor-director approach and her orientation in the plays she wrote and staged. Nesrin Kazankaya, who strives not to forget both distant and recent history with the subjects she dealt with in her plays, is one of the esteemed artists of the Turkish Theater as a bearer of social and cultural memory through the theater beyond her artistic interpretation.