Konya Yusuf Ağa Kütüphanesindeki Arap dili alanına dair yazma eserlerin incelenmesi
Examination of manuscripts regarding Arabic literature in Konya Yusuf Ağa Library
  1. Tez No: 612383
  2. Yazar: ABDULLAH CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZAFER KIZIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: El yazması, kütüphane, medrese, Osmanlı, nahiv, belāgat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışma, bir Osmanlı eseri olan, Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi΄nde bulunan Arap Dili ile ilgili yazma eserlerin incelenmesini içermektedir. GiriĢ ve dört bölümden oluĢmaktadır. Toplam 3185 adet el yazması eserlerden konu kapsamında 331 eser belirlenip, incelenmiĢtir. Eserlerin 200 tanesi Nahiv, 98 tanesi Sarf, 33 taneside Belāgat alanındadır. Bu eserler, farklı zamanlarda, Osmanlı medreselerinde okutulmak için hattatlar tarafından yazılmıĢ ders kitabı veya yardımcı kitaplardır. Eserlerin üzerindeki istinsah kayıtlarından Cumhuriyet öncesi olduğu anlaĢılmaktadır. Ġncelemede genel olarak eserlerin fiziksel özellikleri, müellifleri, muhtevası dikkate alınmıĢtır. Eserlerin tanıtımının dil, kütüphane ve ilim çevresine katkıda bulunacağını temenni ediyoruz.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the manuscripts regarding Arabic literature in Konya Yusuf Ağa Library, an Ottoman building. This study composes of introduction and four sections. 331 manuscripts out of 3185 which were related to the topic were examined. 200, 98 and 33 of the manuscripts are in the field of syntax, Grammar and Rhetoric. These manuscripts were written to be used in teaching in Ottoman madrasah by Calligraphists in different eras. It was understood that these manuscripts were belong to before Republic era. In the examination process, physical condition, content and writes were taken into consideration. By introducing these manuscripts it is aimed that they will contribute to the libraries and scientific environment. Keywords; Manuscripts, library, madrasah, Ottoman, syntax, rhetoric.