Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi'ndeki yazma fıkıh eserlerini inceleme
Konya Yusuf Agha library manuscripts: An examination of islamic jurisprudence (fikih) works
- Tez No: 833021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM HANZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Yazma eser, Konya, Yusuf Ağa Kütüphanesi, Islamic law, Writing work, Konya, Yusuf Ağa library
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Hazırlamış olduğumuz bu çalışmada Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi' nde bulunan yazma Fıkıh eserlerini ele aldık. Bilindiği üzere bilimsel araştırmalarda literatür bilgisi önemli bir konuma sahiptir. Bu bağlamda kadim geleneğimizin mirası olan yazma eserlerin kütüphanelerde mahfuz olduğu malumdur. Konya'da bulunan Yusuf Ağa kütüphanesi de bu bakımdan zengin bir koleksiyona sahiptir. İnceleme konumuz olan bu eserler bize dönemin eğitim sistemi hakkında ışık tutması açısından büyük önem arz etmektedir. Kütüphanede 3157 cilt yazma eser bulunmaktadır. Bu eserler Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelâm, Tasavvuf ve Felsefe konularında kaleme alınmışlardır. Biz çalışma alanımıza giren muhtasar usûl metinleri, usûl şerhleri ve haşiyeleri, füru fıkıh ve muhtasar füru fıkıh metinleri, füru fıkıh şerhleri ve haşiyeleri, ilmihâl eserleri, fetva ve muhtasar fetva metinleri, muhtasar kazâ metinleri, kazâ şerhleri ve haşiyeleri, külli kâide eserleri, hilâf eserleri, vakıf eserleri gibi fıkıh alanına ait yazma eserleri inceledik. Yaptığımız çalışmada yazma eserlerin tam künyeleri, müellifleri, içerikleri, fiziki özellikleri hakkında görsellerle beraber bilgi verdik. Kütüphane kayıtlarında bulunan eksik ve yanlışlıkları veya demirbaşa kaydedilirken sehven yapılan hataları tespit etmeye gayret ettik. Çalışmamızın Fıkıh alanında araştırma yapanlara, bu konuya ilgi duyanlara ve Yusuf Ağa Kütüphanesi hakkında tetkik yapanlara da katkı sağlayacağını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study we have prepared, we have discussed the Fiqh works of writing found in the Yusuf Ağa Library in Konya. As it is known, the knowledge of literature has an important position in scientific research. In this context, it is known that the written works, which are the heritage of our ancient tradition, are preserved in libraries. The Yusuf Ağa library located in Konya also has a rich collection in this regard. These works, which are the subject of our examination, are of great importance in terms of shedding light on the educational system of the period. There are 3157 volumes of written works in the library. These works are written on the subjects of Tafsir, Hadith, Fiqh, Kalam, Sufism and Philosophy. We have examined concise procedural texts, procedural annotations and hashiyas, furu fiqh and concise füru fiqh texts, furu fiqh annotations and hashiyas, catechetical works, fatwa and concise fatwa texts, concise accident texts, accident annotations and hashiyas, complex pedestal works, khilafah works, foundation works, such as works of writing belonging to the field of fiqh. In our study, we gave information about the exact tags, authors, contents, physical characteristics of the written works together with visuals. We have tried to identify the deficiencies and inaccuracies found in the library records or the errors made earlier when recording the fixtures. We hope that our study will also contribute to those who conduct research in the field of Fiqh, those who are interested in this topic, and those who conduct research on the Yusuf Ağa Library.