Kamunun eğitim harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde etkisi: Azerbaycan örneği
The effect of public education expenditures on economic growth: A case of Azerbaijan
  1. Tez No: 612416
  2. Yazar: EROL AHMADLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTAÇ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Eğitim, Kaynak Laneti, Ampirik Bulgular, Azerbaycan, Economic Growth, Education, Resource Curse, Empirical Findings, Azerbaijan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Eğitimle ekonomik etkinlik düzeyi arasında önemli bir ilişki olduğu bilinmektedir. Bu sebepten, bu çalışma Azerbaycan'da kamunun eğitim harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde Ekonomik büyüme ve onun kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde kaynak bolluğuyla ilişkilendirilerek eğitim ile ekonomik büyüme ilişkisine ait değişik ülke deneyimleriyle literatür araştırması yapılmıştır. Son olarak üçüncü bölümde Azerbaycan hakkında genel bilgi verilmiş ve 1995 – 2018 yıllarını kapsayan eğitim harcamaları ve ekonomik büyüme değişkenleri incelenerek, uygulanan ekonometrik modellerle kamunun eğitim harcamalarının Azerbaycan'ın ekonomik büyümesini ne yönde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, Azerbaycan'da devletin eğitim harcamalarındaki artışı ekonomik büyümeyi olumlu şekilde etkilediği sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is widely known that there is a significant relationship between education and economic performance. For this reason, the study investigated the impact of state ecucational expenditure on economic growth in Azerbaijan. In the first part of this study, economic growth and its concepts were discussed. In the second part, literature with different country tests related to the relationship between education and economic growth along with resource slack was investigated. Finally, in the third part, the general information about Azerbaijan was given, the differences in education costs and economic growth covering 1995-2018 were investigated and the results of the applied economic models and how the state's education costs affect the economic growth of Azerbaijan were presented. As a result, it was found that the increase in education expenditures of the state in Azerbaijan positively affected economic growth.