Kraniosinositoz olgularında preoperatif ve postoperatif trombosit değerleri ile kan transfüzyon miktarı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between preoperative and postoperative thrombocyte and blood transfusion amount in craniosinocytosis cases
  1. Tez No: 612461
  2. Yazar: NİMETULLAH ALPER DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SUAT ÖKTEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kraniosinostoz, Kan kaybı, Kan transfüzyonu, trombosit, Craniosinostosis, Blood loss, Blood transfusion, Platelet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kraniosinositoz, cerrahi ve anestezi açısından yönetimi zor ameliyatlardır. Hipotermi ve kanamaya bağlı hipovolemi, morbidite ve mortalitenin en önemli nedenleridir (2). Kan transfüzyonu ve kan ürünlerinin yönetimi kraniosinositoz cerrahisinde en önemli tartışma konularından birisidir. Allojenik kan transfüzyonunu azaltmak için kan kaybını azaltmak amaçlı çok çeşitli teknikler ve uygulamalar mevcuttur. Bir çok klinikte sıvı ve kan kayıpları kristaloidler, eritrosit süspansiyonu ve TDP ile karşılanmaktadır. Litaratüre bakıldığında kraniosinositoz olgularında allojenik kan replasman miktarını azaltmaya yönelik olarak pıhtılaşma kaskadı üzerinden fibrinojen ve TDP kullanılarak yapılan çalışmalar mevcuttur (12, 13). Çalışmamızda, kraniosinositozlu olgularda trombosit miktarındaki düşmenin, kan replasman ihtiyacında artışa sebep olduğunu göstermek ve hangi saatlerde trombosit değerlerinde düşüş meydana geldiğini ortaya koyarak, klinisyen için yol göstermek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Erciyes üniversitesi tıp fakültesi nöroşirürji kliniğinde Temmuz 2017 ile Mart 2019 tarihleri arasında opere edilen toplam 38 kraniosinositozlu olgu değerlendirilmiştir. Olguların kraniyosinostoz dışında ek kranial herhangi bir patolojileri yoktu. Bütün olgular tek cerrah tarafından opere edilmiş ve tüm olguların demografik verileri, anestezi süresi, operasyon süresi, preoperatif tam kan sayımı ve kanama zamanı değeri, operasyon sırasındaki kan transfüzyon miktarı, postoperatif tam kan sayımı değerleri ve kan transfüzyon miktarı kaydedilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada kraniosinostoz olgularında preoperatif ve postoperatif dönemdeki hemoglobin ve trombosit değerlerine ait değişim ve saatleri, postoperatif kan transfüzyon miktarları ve saatleri, preoperatif ve postoperatif trombosit değerleri ile kan replasman miktarı ve saati arasındaki ilişki incelenmiştir. Postoperatif trombosit değerleri 12.,18. ,24.,36. saatlerde sürekli düşme eğilimi göstermiştir, 48. saatten sonra trombosit değerleri artış göstermeye başlamıştır. Trombosit miktarındaki azalmanın trombosit replasman ihtiyacı doğurmamasına rağmen postoperatif dönemde ki eritrosit replasman miktarına etkisi olduğu görülmüştür. Sonuç: Trombosit değerleri ile kan replasman miktarı arasında bir ilişki söz konusudur. Kraniosinositoz olguları genellikle 1 yaşın altında olduğundan, kan replasmanı açısından, preoperatif hazırlık büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple kanamayı en aza indirmek ve kan replasman miktarını azaltmak amacıyla preoperatif dönemde trombosit değerlerinin düzeltilmesi ve yükseltilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Craniosinostosis is difficult to manage in terms of surgery and anesthesia. . Hypothermia and hypovermia due to bleeding are the most important causes of morbidity and mortality (2). Blood transfusion and management of blood products is one of the most important discussion topics in craniosynocytosis surgery. A wide range of techniques and applications are available to reduce blood loss to reduce allogeneic blood transfusion. In many clinics, fluid and blood losses are compensated by crystalloid, erythrocyte suspension and TDP. There are studies using fibrinogen and TDP over the coagulation cascade to reduce the amount of allogeneic blood replacement in craniosynocytosis cases(12,13). In this study, it was aimed to show that the decrease in platelet amount in patients with craniosynocytosis leads to an increase in the need for blood replacement and to show the way for the clinician by revealing the decrease in platelet values. Material and method: In this study, 38 patients with craniosynocytosis who were operated between July 2017 and March 2019 in the Neurosurgery Department of Erciyes University Faculty of Medicine were evaluated. There was no additional cranial pathology except craniocinostosis. All patients were operated by a single surgeon, and demographic data, duration of anesthesia, operation time, preoperative complete blood count and bleeding time value, intraoperative blood transfusion amount, postoperative complete blood count values and blood transfusion amount were recorded. Results: In this study, the changes and hours of hemoglobin and platelet values in preoperative and postoperative period, postoperative blood transfusion amounts and hours, relationship between preoperative and postoperative platelet values and blood replacement amount and time in cases with craniosynostosis were investigated. Postoperative platelet counts 12, 18. , 24., 36. hours of continuous downward trend, platelet values started to increase after 48 hours. Although the decrease in platelet amount did not cause platelet replacement requirement, it was observed that it had an effect on the amount of erythrocyte replacement in the postoperative period. Conclusion: There is a relationship between platelet values and the amount of blood replacement. Since craniosynocytosis cases are usually under 1 year of age, preoperative preparation is of great importance in terms of blood replacement. Therefore, it is important to correct and increase platelet values in the preoperative period in order to minimize bleeding and reduce the amount of blood replacement.