Anterior servikal diskektomi füzyon ve anterior mikroforaminotomi tekniklerinin klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 612462
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ULUTABANCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: servikal disk hernisi, anterior mikroforaminatomi, unkoforaminatomi, PEEK cage ile füzyon, servikal açılanma, cervical disc hernia, anterior microforaminatomy, uncophoraminatomy, PEEK cage fusion, cervical angulation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Servikal disk hastalığı ve tedavisi yüz yılı aşkın bir zamandır tartışılmaktadır. Servikal disk hernileri için nöroşirürji pratiğinde çok sık uygulanmakta olan servikal diskektomi ve füzyon ameliyatının uzun dönemde komşu segmentlerde meydana gelen komplikasyonları nedeniyle, omurganın biyomekaniğinin ve fonksiyonunun korunduğu cerrahi teknikler gündeme gelmiştir. Çalışmamızda anterior mikroforaminatomi ve anterior servikal diskektomi + Peek cage ile füzyon teknikleri ile opere edilen hastaların radyolojik ve klinik sonuçlarının karşılaştırılarak füzyon cerrahisinin istenmeyen etkilerini önlemek için uygun hastalarda servikal segmental hareketin korunabildiği anterior mikroforaminatomi tekniğinin tercih edilmesi gerektiğinin vurgulanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada tek mesafe servikal disk hernisi nedeniyle 26' sı Peek cage ile füzyon, 25' i anterior mikroforaminatomi tekniğiyle olmak üzere opere ettiğimiz toplam 51 hasta geriye dönük analiz edildi. Preoperatif, taburculukta, 6. ay ve 1. yılda boyun ve kol için VAS skorları ölçüldü. Her iki grupta bir yılın sonunda Vas skorları preoperatif değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunup gruplar arası anlamlı fark yoktu. Füzyon grubunda mikroforaminatomi gubuna göre boyun Vas skorunun 6. ayda anlamlı oranda daha düşük olduğu bulundu. Hastaların preop ve bir yıl sonra çekilen direk servikal grafilerinden segmental aks, global servikal aks ve disk mesafesi yüksekliğindeki değişimler değerlendirildi. Mikroforaminatomi gurubunda disk mesfesi yüksekliğinde kayıp olan hasta sayısı füzyon grubuna kıyasla fazla olmakla birlikte bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Mikroforaminatomi grubunda segmental, global servikal aksda lordoz kaybı görülürken, füzyon gurubunda segmental ve global servikal aks' ın korunduğu görüldü. Herhangi bir radyolojik veriyle Vas skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Servikal kifozu olmayan hastalarda uygun endikasyonlarda her iki cerrahi tekniğin etkili ve güvenli olduğu görüldü. Mikroforaminatomi sonrası kifotik açılanmada artış olması nedeni ile servikal kifozu olan hastalarda mikroforaminatomi yerine cage ile füzyonun tercih edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Cervical disc disease and its treatment have been discussed for more than a hundred years. Because of the long-term complications of cervical discectomy and fusion surgery, which is applied frequently in neurosurgical practice for cervical disc herniations, surgical techniques that protect biomechanics and function of the spine have been brought to the agenda. In our study, we aimed to emphasize that anterior microforaminatomy technique should be preferred in order to prevent undesirable effects of fusion surgery by comparing the radiological and clinical results of patients operated with fusion techniques with anterior microforaminatomy and anterior cervical discectomy + Peek cage. In this study, a total of 51 patients who were operated for single distance cervical disc hernia, 26 of them with fusion with Peek cage and 25 of them with anterior microforaminatomy technique, were analyzed retrospectively. Vas scores for neck and arm were measured preoperatively, at discharge, at 6 months and 1 year. At the end of one year, Vas scores were significantly lower in both groups compared to preoperative values and there was no significant difference between the groups. The neck Vas score was significantly lower in the fusion group than in the microforaminatomy group at 6 months. The changes in the segmental axis, global cervical axis and disc distance height were evaluated from the direct cervical radiographs taken preoperatively and one year later. In the microforaminatomy group, the number of patients who lost disc space height was higher than the fusion group, but this difference was not statistically significant. In the microforaminatomy group, segmental and global cervical axis loss was seen, whereas in the fusion group, segmental and global cervical axis were preserved. There was no statistically significant relationship between any radiological data and Vas scores. Both surgical techniques were found to be effective and safe for appropriate indications in patients without cervical kyphosis. It was concluded that cage fusion should be preferred instead of microforaminatomy in patients with cervical kyphosis because of increased kyphotic angulation after microforaminatomy.