Eş-Şebab örgütünün teşekkülü, ideolojik yapılanması ve faaliyetleri
Organization, ideologi̇cal structure and activities of Es-Sebab organization
- Tez No: 612528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇELENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Somali, Eş-Şebâb, İslam, Terör, Harici Grup, Afrika, Somalia, Es-Shabab, Islam, Terror, External Group, Africa
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Somali, İslam dininin ortaya çıkışından hemen sonra Doğu Afrika'ya hicret eden sahabelerin tebliği ile, Medine-i Münevvere'de halk Müslüman olmadan önce, İslamiyeti kabul eden insanların yaşadığı bir ülkedir. İslam Somali'ye ticaret ve tebliğ yolu ile gelmiştir. Yakın bir döneme kadar Sünnî/Şafiî çizgide saf bir İslam anlayışını benimseyen ve yaşayan Somalililer XX. Yüzyılın sonu Selefîlik akımının ülkeye gelişi ile bu yerleşik din anlayışı değişime uğramıştır. Daha sonra farklı grupların örnek olarak devlete muhalif olan silahli grublar klan millitanlar ve komşu ülkeler tarafından finans edilen isyanci millitanların Somali'ye gelişi de Somali devletinin çöküşüne neden olmuştur. Selefî tandanslı bir grup olan eş-Şebâb, Siyad Barre hükümetinin ortadan kaldırılması ile kargaşa dönemine giren Somali şartlarında ortaya çıkan bir örgüttür. Bu çalışma terör tabanlı ve hâricî karakterli bir grup olarak eş-Şebâb terör örgütünün teşekkülünü, ideolojik yapılanmasını ve faaliyetlerini ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
Immediately after the emergence of Islamic religion, the people of Somalia started to become Muslims with the notification of the Companions who emigrated to East Africa. However, during the same period, the people living in Medina-i Münevvere had not yet become Muslims. Islam came to Somalia through trade and notification. Until recently, the Somalis adopted a pure understanding of Islam. But, in XXI. century with the arrival of the Salafist movement in the country this initiative has changed these understanding. Later, the arrival of different groups in Somalia also caused the collapse of the Somali state. Es-Sebab, a product of the Salafis, is an external organization that emerged under the conditions of Somalia that entered into a period of turmoil with the elimination of the Siyad Barre government. This study examines the formation, ideological structure and activities of the terrorist organization Es-Sebab as an external terrorist group.