Açıköğretim sisteminde öğrenenlerin kariyer destek sisteminden beklentileri ve kariyer gelişim ihtiyaçlarının incelenmesi
Investigation of the open education learners' careerdevelopment needs and expectations from the career support system
  1. Tez No: 612548
  2. Yazar: NİLAY ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK VOLKAN YÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ve uzaktan öğrenme, destek hizmetleri, kariyer destek hizmetleri, kariyer gelişimi, kariyer gelişim ihtiyaçları, Open and distance learning, support services, career support services, career development, career development needs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Açık ve uzaktan öğrenme (AUÖ), yaşam boyu öğrenme kaynağı olarak yeni kariyer fırsatlarına ulaşmak amacıyla tercih edilmektedir. Açık ve uzaktan öğrenme sistemlerinde destek hizmetleri, öğrencinin sistemde devamlılığı ve başarısı açısından önemli bir bileşendir. Kariyer destek hizmetleri ise bireylerin gerçekçi kariyer hedefleri belirleme, program öncesi, süresi ve sonrasında kariyer planlama hizmetleri sunan bir sistemi ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi'nde öğrenen bireylerin öğrenci kariyer destek hizmetlerinden beklentilerini ve kariyer gelişim ihtiyaçlarını belirlemektir. Bu kapsamda 2018-2019 akademik yılında açıköğretim sisteminde kayıtlı bulunan 562 bireye Kariyer Gelişim İhtiyaçları Anketi ve Kariyer Destek Hizmetlerine İlişkin Beklentiler Anketi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Açıköğretim Sisteminde öğrenen bireyler kariyer planlama sürecinde en çok meslek elemanlarının görüş ve deneyimlerine değer vermektedir. Kariyer destek hizmetlerinden beklentileri ise; kariyer planlamalarına yönelik çevrimiçi program ve kurslardan haberdar olma, ilgi ve yetenek testleri, iş dünyasına yönelik bilgi ve bağlantı kurmaktır. Açıköğretim sisteminde öğrenenlerin kariyer planlama, iş ve eğitim olanaklarını keşfetme konularındaki kariyer gelişim ihtiyaçları daha fazladır. Bireylerin kariyer gelişim ihtiyaçları kayıt türüne, gelir düzeyine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Open and distance learning (ODL) is preferred to take advantage of new career opportunities as a source of lifelong learning. Support services in open and distance learning systems are an important component of the student's retention and success in the system. Career support services mean a system that provides individuals with realistic career goals, career planning services before, during and after the program. The aim of this study is to investigate learners' expectations from the career support system and the career development needs at Anadolu University Open Education System (OES). For this purpose, Career Development Needs Scale and Expectations for Career Support Services Survey were applied to 562 individuals registered in the OES of Anadolu University in 2018-2019 academic year. According to the results of the research, learners in the OES value the opinions and experiences of the occupational members mostly during the career planning process. The expectations from career support services are; to be aware of the online programs and courses for career planning, interest and talent tests, to establish knowledge and connection to the business world. Learners in the OES have more career development needs in terms of career planning, job and education opportunities. Career development needs of individuals vary according to the type of registration and income level.