Raylı sistemlerde maliyetlere dayalı esnek tarifeler ve bir uygulama
Variable tariffs based on costs in rail systems and an application
  1. Tez No: 612549
  2. Yazar: ERKAN KODALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT EKERGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Ulaşım, İşletme, Finance, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Public transportation, Rail systems, Costs, Tariffs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: Bu araştırma, şehir içi toplu taşıma işletmesinin kalem bazında maliyet ve gelirlerinin incelenerek, yeni bir tarife türü olan bölgesel bazda tarifeyi maliyete dayalı uygulanması ile işletmenin kârlılığının analiz edilmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Vaka analizinin tercih edildiği bu araştırmada; farklı ülkelerdeki şehir içi toplu taşıma işletmerindeki maliyet ve gelirleri incelendi. Türkiye'de bulunan raylı toplu taşıma sistemlerinden tramvay için Eskişehir'de bulunan ESTRAM A.Ş.'den maliyet, tarife ve yolcu verileri elde edildi. 2016 Ocak dönemindeki gelirlerin, maliyetler ve tarifeler ile birlikte incelenmesi sonucunda yeni bölgesel tarife uygulaması yapıldı. Bulgular: ESTRAM A.Ş.'nin kamusal bir işlev üstlenmesi nedeniyle başabaş noktasında çalışma prensibi belirlemesi dolayısı ile gelirlerinin maliyetlere eşit tutulduğu görüldü. Ocak 2016 döneminde kullanılmakta olan sabit tarife seti ile maliyetlerini birebir karşılayan işletme için değişken tarife seti uygulanması ile başabaş noktasına ulaşabileceği öngörüldü. Bu kapsamda işletme için hazırlanan bölgesel tarife seti uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sonuç: Bölgesel tarife setinin uygulanması sonucunda ESTRAM A.Ş.'nin başabaş noktasına ulaşma imkanının bulunduğu tespit edildi. Değişken tarife olarak uygulanan bölgesel tarife setinin hem yolcu hemde işletme açısından avantajları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was carried out with the purpose of analyzing the cost and revenue of the public transport enterprise and analyzing the profitability of the enterprise by applying the tariff in a new tariff type on a regional basis. Method: In this study; the costs and revenues of the public transport operator in different countries were examined. For the public transport system tramvay in Turkey, costs, tariffs and passenger data was obtained. from ESTRAM Inc. in Eskişehir. As a result of the review of revenues in January 2016, together with costs and recipes, a new regional tariff was applied. Findings: Due to the fact that ESTRAM Inc. undertook a public function, it was seen that the incomes were equal to the costs due to determining the working principle at the break-even point. With the fixed tariff set used in the period of January 2016, it was envisaged that the break-even point would be reached by the implementation of the variable tariff set. Results: As a result of the implementation of the new regional tariff set, ESTRAM Inc. found that the company could catch the break-even point. It is determined that the regional tariff set applied as variable tariff has advantages in terms of both passenger and company.