Muhasebe meslek mensuplarının müşteri kârlılık analizi ve bir model önerisi
Customer profitability analysis of accounting professional members and a modal proposal
  1. Tez No: 612553
  2. Yazar: EZGİ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT EKERGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri Kârlılık Analizi, Muhasebe Meslek Mensubu, Maliyet Sistemleri, Zaman temelli faaliyete dayalı maliyetleme Sistemi, Customer Profitability Analysis, Accountant, Cost Systems, Time Driven Activity Based Costing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Zaman temelli faaliyete dayalı maliyet sistemi (ZTFDM), geleneksel maliyet ve faaliyet tabanlı maliyet sistemlerinin eksik yanları dikkate alınarak geliştirilmiştir. Bu sistem özellikle faaliyetlere ait maliyetlerin daha doğru ve daha etkin bir şekilde belirlenmesine olanak sağlamaktadır. ZTFDM güncellenmesi kolay, sürdürülebilirliği basit olan ve atıl kapasite maliyetini de en doğru şekilde hesaplayan bir sistemdir. Günümüzde yoğun rekabette ayakta kalmak isteyen işletmeler müşteri kârlılığına odaklanmaktadır. Müşteri kârlılık analizi, müşteri maliyetlerinin doğru şekilde hesaplanmasını temel almaktadır. Müşteri maliyetlerinin hesaplanmasında Zaman temelli faaliyete dayalı maliyetleme sistemi gerekli bilgiyi sağlayarak doğru maliyet ölçümü yapabilmek için harcanan zaman faktörünü hesaba katmaktadır. Çalışmada muhasebe meslek mensuplarına ZTFDM uygulanarak müşteri kârlılık analizinde kullanılmasına yönelik sonuçlar analiz edilmeye çalışılmıştır. Sistemin, muhasebe meslek mensuplarının müşteri kârlılık analizinde kullanılmasının neden olduğu farklılıklar ve sağladığı yararlar üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte barındıran karma araştırma yöntemi kullanılarak ZTFDM sisteminin analiz sonuçlarını ne şekilde etkilediği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The time-based activity-based costing system (TDABC) has been developed considering the missing aspects of the traditional cost and activity-based cost system. In particular, this system allows for more accurate and effective determination of the costs of the activities. It is also a system that eliminates the cost of updating the activity-based cost system and eliminates the possibility of the errors, simplifies sustainability and calculates idle capacity cost in the most accurate way. Nowadays, companies that want to survive the competition are focused on customer profitability in order to create a competitive advantage. Businesses have realized that they can increase their profitability by increasing customer-based profitability and making profitable customers profitable. Customer profitability analysis is based on accurate calculation of customer costs. The time-based activity-based cost system considers the time factor spent to calculate the correct cost by providing the required information in the calculation of customer costs. In this study, the results of TDABC applied to professional accountants were analyzed. The differences and benefits of using the system in customer profitability analysis of professional accountants were emphasized. In this context, it was tried to show how TDABC system affects the results of the analysis by using the mixed research method that involves qualitative and quantitative methods.