Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile psikolojik dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi: İzmir örneği
Examination of the relationship between professional burnout levels and psychological resilience of accounting professionals
  1. Tez No: 944275
  2. Yazar: KEMAL TEMEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Mesleki Tükenmişlik, Psikolojik Dayanıklılık, Accounting, Occupational Burnout, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Muhasebe meslek mensupları, yoğun çalışma temposu, mevzuat değişiklikleri ve müşteri ilişkileri gibi çeşitli faktörler nedeniyle yüksek düzeyde stresle karşı karşıya kalmakta olup, bu durum mesleki tükenmişlik riskini arttırabilir. Bu çalışma, söz konusu stres faktörlerinin tükenmişlik üzerindeki etkilerini inceleyerek, muhasebe meslek mensuplarının psikolojik dayanıklılık düzeyleriyle olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup, araştırma nicel yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni, İzmir il merkezinde yaşayan 25-65 yaş aralığında olan 400 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın örnekleminde, evrenin tamamına ulaşılmıştır. Ancak örneklem alanının geniş olması ve zaman kısıtları nedeniyle anket, çevrimiçi olarak Google Form aracılığıyla 400 kişiye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemleri olarak Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada, ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bunun yanı sıra, demografik değişkenlere bağlı olarak tükenmişlik ve dayanıklılık düzeylerindeki farklılıkları incelemek amacıyla Bağımsız Gruplar t-testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Yordayıcı değişkenlerin etkisini analiz etmek için ise Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi tercih edilmiştir. Tüm analizler, %95 güven aralığında gerçekleştirilmiş olup, anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular şu şekildedir; Muhasebe meslek mensuplarının psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, muhasebe meslek mensuplarının psikolojik dayanıklılıkları mesleki tükenmişliklerini yordadığı ve cinsiyet, yaş, medeni durum ve kıdem yılı gibi demografik değişkenlere göre anlamlı fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting professionals face high levels of stress due to various factors such as intense work pace, frequent regulatory changes, and client relationships, which may increase the risk of occupational burnout. This study aims to examine the effects of these stress factors on burnout and evaluate the relationship between accounting professionals' psychological resilience levels and their occupational burnout. In this study, the relational survey model was employed, and the research was conducted using quantitative methods. The study population consists of 400 participants aged 25-65 living in the city center of İzmir. The entire population was included in the sample. However, due to the large sample size and time constraints, the survey was conducted online via Google Forms with 400 participants. For data collection, the Maslach Burnout Inventory, the Psychological Resilience Scale, and a personal information form developed by the researcher were used. To determine the relationship between the scales, Pearson Correlation Analysis was applied. Additionally, to examine differences in burnout and resilience levels based on demographic variables, Independent Samples t-test and ANOVA tests were conducted. Multiple Linear Regression Analysis was used to analyze the effects of predictor variables. All analyses were performed with a 95% confidence interval, and the significance level was set at p < 0.05. The findings of the study indicate a significant relationship between accounting professionals' psychological resilience levels and their occupational burnout levels. Moreover, psychological resilience was found to be a predictor of occupational burnout. Significant differences were also observed in burnout and resilience levels based on demographic variables such as gender, age, marital status, and years of experience.