Yaratılıştaki tekâmül ve Hz. Âdem
Development and provisions in creation Hz. Adem
- Tez No: 612590
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yaratılış, tekâmül, evren, ilk insan, Hz. Âdem, Darwinizm, Big Bang, Creation, evolution, universe, first man, Hz. Adam, Darwinism, The Big Bang
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Evrenin ve insanın yaratılışı ilmî, dinî, felsefî bağlamda geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini korumaktadır. Evrenin ve insanın yaratılış serüvenini önce bilimsel olarak nasıl açıklanmıştır buna değendik, sonrasında ise Kuran-ı Kerim ayetleri ışığında açıklayıp, müfessirlerin konuyla ilgili görüşlerine yer verdik. Mitolojilerde ve Eski Yunan felsefesinde geçen yaratılış fikirlerine, modern döneme yaklaştıkça yeni bilimsel kuramlar eklenmiştir. Evrenin ve insanın yaratılışı hususunda bilimselliğiyle öne çıkan iki teori Big Bang ve Evrim Teorisidir. Big Bang konuyu ilk maddenin aşırı sıcaklık ve yoğunluk sebebiyle patlaması sonucu evrenin oluşmaya başlamasıyla ele alıp galaksilerin yaşını hesaplamaya kadar gitmiştir. Modernist tefsirciler bilimsel açıklamalar ışığında Arş'ın yaratılmasıyla ilgili ayetlerin Big Bang teorisine işaret ettiğini savunsalar da Kuran'da ilk maddeyle ilgili bilgi verilmemektedir ve kesin deliller yoktur. Dolayısıyla sürekli değişen bilimsel verilerle dini nassları te'vil etmekte doğru değildir. Darwinizm XIX. yüzyıllarda İslam dünyasında etkisini göstermeye başlasa da asırlar önce Câbir, Nazzâm, Câhız gibi âlimler yaratılış üzerine teoriler öne sürmüşlerdir. Darwin türler arası geçişi ileri sürerken, İslam âlimleri türler arası geçişi değil her türün kendi içinde tekâmül yoluyla var olduğunu savunmaktadır. Kuran-ı Kerim'de ise ilk insan Hz. Âdem'in yaratılışının diğer insanların ki gibi olmadığı kesindir. Ayrıca başka canlı türünden tekamül suretiyle değil, topraktan çeşitli merhalelerden geçerek yaratılıp canlı türünün ilk atasını temsil etmektedir. Dolayısıyla Kuran-ı Kerim evrensel bir kitap olmakla beraber, olayları anlatırken bilimsel ve tarihi bilgileri açıklama amacı gütmeksizin, Allah'ın eşsiz yaratmasından ve kudretinden bahsetmektedir.
Özet (Çeviri)
The creation of the universe and man remains important today in the scientific, religious and philosophical context, as in the past. How we explained the adventure of creation of the universe and man scientifically was first mentioned, and then we explained it in the light of the verses of the Quran and included the views of the commentators on the subject. New scientific theories have been added to the ideas of creation in mythologies and Ancient Greek philosophy as they approach the modern era. Two theories that stand out with their scientificity in the creation of the universe and man are the Big Bang and the Theory of Evolution. The Big Bang handled the issue as the universe began to form as a result of the explosion of the first substance due to excessive heat and density and went on to calculate the age of the galaxies. Although modernist commentators argue that verses related to the creation of Arş in the light of scientific explanations point to the Big Bang theory, there is no information about the first article in the Qur'an and there is no definitive evidence. Therefore, it is not correct to provide religious nasses with constantly changing scientific data. Darwinism XIX. Although it started to show its influence in the Islamic world in centuries, centuries ago, scholars such as Jâbir, Nazzâm, Câhız proposed theories on creation. While Darwin argued the inter-species transition, Islamic scholars argue that not all inter-species transition exists by means of evolution in itself. The first person in the Qur'an is Hz. It is certain that the creation of Adam is not like that of other people. In addition, it represents the first ancestor of the living species, not by evolving from any other species, but by passing through various sites from the soil. Therefore, although the Qur'an is a universal book, it talks about the unique creation and power of Allah, without aiming to explain scientific and historical information while describing the events.