İbn Arabî'nin 'a'yân-ı sâbite' düşüncesi ile George Berkeley'in 'var olmak algılanmaktır' felsefesinin Tanrı'nın ilminde varlık bağlamında karşılaştırılması
Comparison of İbn Arabî's thought of 'a'yân-ı sâbite' and Berkeley's philosophy of 'existence is perception' in the context of existence in God's science
  1. Tez No: 857586
  2. Yazar: BENGÜSU YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP BEKİRYAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratılış, Akıl, Varlık, Hakikat, İdea, a'yân-ı sâbite, İbn Arabî, George Berkeley, Creations, reason, existence, truth, idea, a'yân-ı sâbite, İbn Arabî, George Berkeley
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın hareket noktası“Yaratılışta aklın rolü nedir?”ve“Yaratma faaliyetinde Tanrı'nın ilminde varlık neye tekabül eder?”problemleridir.“Şeylerin hakikati nedir?”sorusu birçok düşünürü farklı cevaplara götürmüş, İbn Arabî için ise bu problem a'yân-ı sâbite fikri ile neticelenmiştir. Kendine has yorumlar dizgesi ile oluşturduğu sistematik düşün dünyasında bu kavram önemli bir yer kaplamaktadır. Şeylerin hakikatleri söz konusu olduğunda George Berkeley idealist felsefesi ile öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Tanrı- yaratılış-akıl ilişkisi bağlamında,“A'yân-ı Sâbite”anlayışına sahip olan, İslam düşünürü İbnü'l Arabî ile“Var olmak algılanmaktır.”düşüncesine sahip olan, Batı filozofu Berkeley'in fikirleri açıklanmış ve bu iki düşünürün arasındaki benzerlikler ve farklılıklar yine bu bağlamda incelenmiştir. Bu alışma nitel bir çalışmadır. Doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Sağlam bir zemine oturtulması amacı ile düşünürler hakkında genel araştırma yapılmış, birincil ve ikincil kaynaklardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Starting point of this study is the problems asking“What is the role of mind in creation?”“What corresponds existence in God's cnowledge at creation activity?”. The question of“What is the essence of things?”leads many philosophers different answers. This problem had come to a conclusion for İbn Arabî as“a'yân-ı sâbite”This concept occupies an important place in the world of systematical thaughts which he created with specific interpretations. George Berkeley is prominend with his idealist philosophy when it comes to essence of things. İn this study it is explamed the ideas of İslamic philosopher İbn Arabî who has understanding a'yân-ı sâbite and western philosopher George Berkeley's ideas“existence is being perceived”and analyzed differences and similorities of these two philosophers ideas in the context of God-creation- mind. This study is a qualitatrue research. The method of document analysis was used. A general research was done about philophers to place a stable base, was used primary and subsidiary resources.