Bulut tabanlı harmanlanmış öğrenme ortamının meslek lisesi öğrencilerinin bilişsel yüklerine, başarılarına ve kalıcılığa etkisi
The effect of cloud-based blended learning environment on the achievement, persistency and cognitive load of students in vocational high schools
  1. Tez No: 612593
  2. Yazar: MEHTAP MUTLU BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: MoodleCloud, Bulut Bilişim, Bulut Tabanlı Öğrenme Yönetim Sistemi, Harmanlanmış Öğrenme, MoodleCloud, Cloud Computing, Cloud-Based Learning Management System, Blended Learning
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın amacı, bulut tabanlı harmanlanmış öğrenme ortamının meslek lisesi öğrencilerinin bilişsel yüklerine, başarılarına ve öğrenmedeki kalıcılığına etkisini araştırmaktır. Ayrıca öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamlarının etkililiği hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla MoodleCloud Öğrenme Yönetim Sistemi üzerinde çoklu ortam tasarım ilkeleri doğrultusunda ders içeriği hazırlanarak 6 hafta boyunca uygulama yapılmıştır. Bu içerikler deney grubu öğrencileriyle MoodleCloud üzerinden haftalık çalışma planına göre harmanlanmış ortamda işlenmiştir. Aynı haftalık konular kontrol grubu öğrencileriyle yüz yüze ortamda işlenmiştir. Çalışma grubunu 2018–2019 eğitim-öğretim yılı Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı 11.sınıf öğrencileri deney grubu 17, kontrol grubu 16 olmak üzere toplam 33 kişi oluşturmaktadır. Araştırmamızın modeli yarı deneysel desen olup veri toplama araçları olarak başarı testi, uygulama sınavı, harmanlanmış öğrenme ortamların etkililiğini ölçme ölçeği ve bilişsel yük ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi sırasında t testi, ANCOVA, Mann-Whitney U testi, Pearson Korelasyon Katsayısı ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda deney grubu öğrencilerinin, başarı testi ve uygulama sınavı puanlarının kontrol grubu öğrencilerinden anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan kalıcılık testlerinde anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Harmanlanmış öğrenme ortamında eğitim alan öğrencilerle, yüz yüze öğrenme ortamında eğitim alan öğrenciler arasında bilişsel yük puanları açısından sadece 5. haftada anlamlı bir fark bulunmuş diğer haftalarda anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğrencilerin bilişsel yük ve başarıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Deney grubu öğrencilerine uygulanan ölçek sonucunda öğrencilerin“yüz yüze öğrenme ortamlarında”,“çevrimiçi öğrenme ortamlarında”ve“harmanlanmış öğrenme ortamlarında”bütün maddelere olumlu yanıt verdikleri özellikle“harmanlanmış öğrenme ortamlarında”verilen cevapların diğer ortamlardan daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of cloud-based blended learning environment on the achievement, persistency and cognitive load of students in vocational high schools. Moreover, the aim of the study is to determine opinions of students on the effectiveness of blended learning environments. Accordingly, 6 weeks of implementation was conducted on MoodleCloud, by creating a course content in line with multimedia design principles. This content was addressed on the Cloud-Based Learning Management System, MoodleCloud with students in the experimental group according to weekly study plan in Blended Learning Environment. These weekly subjects were also addressed with students in the control group in face to face environment. Our study group consisted of 33 individuals in total, including 17 in the experimental group and 16 in the control group, studying in the 11th grade in the department of Information Technologies, in Kanuni Vocational and Technical Anatolian High School, in the 2018-2019 academic year. The model of the study is semi-experimental pattern. Data collection tools were success test, practice exam, effectiveness of blended learning environments scale, cognitive load scale. During data analysis, t test, ANCOVA, Mann-Whitney U test, Pearson Correlation Coefficient and descriptive statistics were used. As the result of the study, it was concluded that experimental group had significantly higher scores in the success test and practice exam than control group. On the other hand, there was not any significant difference in terms of persistency tests. Regarding cognitive load scores, it was found that there was a significant difference between students studying in a blended learning environment and students studying in face-to-face learning environments only at week 5 whereas there was not any significant difference in other weeks. Moreover, it was concluded that there was not any significant correlation between cognitive load and success of students. In conclusion, it was noted that responses given by students of experimental group were positive regarding questions“face-to-face learning environments”,“online learning environments”, and“blended learning environments”according to the results obtained from the scale and that responses given to questions regarding“blended learning environments”were more positive than those given to other categories.