Sermayenin doğa varlıklarına yoğunlaşması, kamu politikaları ve çevresel müştereklere erişimde eşitsizlik Avsallar Mahallesi (Alanya Antalya) örneğinde bir inceleme
Concentration of capital to natural assets, public policies and inequality in access to environmental commons - An resarch in the sample of Avsallar District (Alanya Antalya)
  1. Tez No: 612594
  2. Yazar: HANİFİ SİNAN OL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Müşterek(ler), Çevresel Eşitsizlik, Doğa Varlıkları, Çitleme/İlk Birikim, Kamu Politikası, Common(s), Environmental Inequalities, Natural Assets, Fencing/ Accumulation by Dispossession, Public Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sermaye; doğa ve işçinin emeği üzerinden birikimini sürdürürken bu durum farklı birikim süreci aşamalarında doğa, toplum ve sermaye ilişkisini de şekillendirmektedir. Kârlılığı ve birikimi arttırmak isteyen sermayenin ucuz doğaya ulaşma arzusu onu doğal varlıklara yöneltmektedir. Bu yöneliş, sermayenin devletin ekonomik ve politik desteğiyle birlikte çevresel müşterekler üzerindeki özelleştirme ve ticarileştirme baskısını arttırmaktadır. Toplumun tüm kesimleri için yaşamsal bir öneme sahip olan bu müştereklerin çitlenmesi, onlara erişimin sermaye lehine sınırlanması ise çevresel eşitsizliklerin meydana gelmesine, toplumsal sınıflar arasındaki eşitsizliklerin büyümesine neden olmaktadır. Müştereklerin çitlenmesi veya çitleme girişimleri, müşterekle ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel ilişkisi bulunan yerel toplulukların o müşterekle kurduğu ilişkiler üzerinde etkiler göstermektedir. Müştereklere erişimin sermaye lehine sınırlanması çevresel eşitsizliklerin meydana gelmesine ve mevcut eşitsizliklerin derinleşmesine yol açmaktadır. Bu tez çalışmasında Avsallar Mahallesi'nde bulunan kıyı ve orman müştereklerinin kamu politikaları desteğiyle turizm sermayesi tarafından çitlenmesi ve bu sürecin hem bahsi edilen müşterekler hem de müştereğin kullanıcıları üzerinde meydana getirdiği etkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While capital continues to accumulate through nature and labor of the worker, this situation shapes the relationship between nature, society and capital in different stages of accumulation. The capital which wants to increase its profitability and accumulation wants to reach cheap nature and this leads it to natural assets. This trend in unison with economic and political support of the state increases the pressure of capitalists on privatization and commercialization of environmental commons. The fencing (limiting access to them in favor of capital) of these commons which are vital importance for all segments of society leads to environmental inequalities and the growth of discrimination between social classes. Fencing or fencing initiatives of the commons have an impact on the relationships established by local communities with economic, politic, social and cultural relations with commons. Restricting access to commons in favor of capital leads to environmental inequalities and deepening of existing discriminations. In this thesis study, fencing coastal and forestry commons in Avsallar by tourism capital with the support of public policies and the effects of this process on both commons and users of commons are examined.