Heterojen birimler arası korelasyonlu dinamik panel veri modelleri: OECD ülkelerinde enerji talebinin modellenmesi
Heterogeneous dynamic panel data models with cross-sectional dependence: Modelling energy demand of OECD countries
  1. Tez No: 612607
  2. Yazar: ADNAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA YERDELEN TATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Panel Veri, Birimler Arası Korelasyon, Heterojenlik, İçsellik, Enerji Talebi, Dynamic Panel Data, Cross-Sectional Dependence, Heterogeneity, Endogeneity, Energy Demand
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Dinamik panel veri modellerinde bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisi daha sonraki dönemlerde ortaya çıkabilmekte veya birden fazla zaman dilimine yayılabilmektedir. Dinamik panel veri modelleri otoregresif panel veri modelleri, dağıtılmış gecikmeli panel veri modelleri ve otoregresif dağıtılmış gecikmeli panel veri modelleri olmak üzere üç grup altında incelenebilmektedir. Bu tezde dinamik panel veri modellerinden otoregresif modeller üzerinde durulmuştur. Dinamik panel veri modellerinde, içsellik probleminin yanı sıra heterojenlik ve birimler arası korelasyonun dikkate alınması tahmincilerin etkin ve sapmasız olabilmesi için önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında literatürde dinamik panel veri modellerinin tahmini için önerilen tüm tahmin yöntemlerine ilaveten araç değişkenli görünürde ilişkisiz regresyon (IV-SUR) tahmincisi türetilmiştir. Kullanılan tüm tahminciler birim etkiyi, içsellik problemini, heterojenliği ve birimler arası korelasyonu dikkate alıp almamalarına göre gruplandırılmış ve enerji talebini modellemede kullanılmıştır. Çoğu tahminciden elde edilen sonuçlar birbirine yakın olmasına rağmen türetilen araç değişkenli görünürde ilişkisiz regresyon tahmincisi, içsellik problemini çözmesi, heterojenlik ve birimler arası korelasyonu dikkate alması ve analizde kullanılan örnekte N'in küçük olması nedenleriyle en uygun tahminci olarak seçilmiştir. Dolayısıyla, bu tahminci enerji talebi modelinin hem genel hem de birimler bazında yorumlarında kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar iktisadi açıdan beklenilen yöndedir.
Özet (Çeviri)
In dynamic panel data models, the effect of independent variables on the dependent variable can occur in later periods or span multiple time periods. Dynamic panel data can be divided into three groups as autoregressive panel data models, distributed lag panel data model, autoregressive distributed lag panel data models. This study examines autoregressive dynamic panel data models. In dynamic panel data models, it is important for efficient and unbiased estimators to take into account heterogeneity and cross-sectional dependency as well as the endogeneity problem. In this thesis, in addition to all the estimation methods, which proposed for the estimation of dynamic panel data models in the literature, also derived instrumental variable seemingly unrelated regression (IV-SUR) has been performed for estimation. All estimators that used have been grouped according to whether they take into account unobservable individual-specific effect, endogeneity problem, heterogeneity and cross-sectional dependency. In this study instrumental variable seemingly unrelated regression has been derived which take into account heterogeneity, endogeneity and cross-sectional dependency and IV-SUR has been chosen as the well appropriate method for analyzing energy demand model in this study. Obtained result are economically expected.