Three essays on intra-industry trade
Endüstri içi ticaret üzerine üç makale
  1. Tez No: 853490
  2. Yazar: EVRİM ZEYNEP ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜYE TÜYSÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri-içi ticaret, yumuşak uyum hipotezi, çevresel Kuznets eğrisi, çekim modeli, Environmental Kuznets hypothesis, intra-industry trade, gravity model, smooth adjustment hypothesis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez, endüstri-içi ticaretin diğer ekonomik göstergelerle etkileşimini ve sonuçlarını üç farklı teorik arka plan ışığında analiz etmekte ve bu konuda daha derin bir ampirik çalışma yürütmektedir. Tezde ilk olarak, endüstri-içi ticaretin çevre üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla Çevresel Kuznets Hipotezi incelenmiştir. Çalışmada 23 OECD ülkesi için 1970-2019 dönemi baz alınmış ve endüstri-içi ticaret ile gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), enerji tüketimi, devletin nihai tüketim harcamaları (GFCE) ve ticari açıklığın karbon emisyonları üzerindeki etkileri uzun dönem heterojen tahmincilerle tahmin edilmiştir. Çalışmada yatay kesit genişletilmiş ARDL (CS-ARDL), ortak korelasyonlu etkiler ortalama grup (CCEMG), havuzlanmış ortalama grup (PMG) ve ortalama grup (MG) tahmincileri kullanılmıştır. Ülkeye özgü CS-ARDL tahmincisine göre sadece 6 ülkede anlamlı bulgular elde edilmiş, panel için PMG tahmincisine göre ise U şeklinde bir ilişki bulunmuştur. En önemlisi, çalışmada endüstri-içi ticaretin çevresel bozulma üzerinde azaltıcı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. İkinci çalışmada, terörizm-ticaret ilişkisini ampirik çalışmalarla ortaya koymak için, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 71 ticaret ortağı ile tek yönlü bir çekim modeli çalıştırdık. Modelimizde endüstri içi ticaret için vekil değişken olarak kişi başına bilgi iletişim teknolojisi (BİT) hizmet ihracatını kullandık. Terörizm-ticaret ilişkisini ortaya çıkarmak için ülkelerin GSYH ve imalat sanayi benzerliklerini de kullandık. Bulgularımıza göre, BİT hizmet ihracatı söz konusu olduğunda Türkiye'nin endüstriler arası ticaret yaptığı sonucuna vardık. Ayrıca, Türkiye'deki terör olaylarının ticareti olumsuz etkilediğini, ancak ticaret yapılan ülkede terörün meydana gelmesinin ihracatı olumsuz etkilemediğini tespit ettik. Buna ek olarak, ekonometrik analiz yoluyla Türkiye'nin GSYİH ve imalat sanayi benzerlikleri açısından endüstri içi ticarete sahip olduğunu gösterdik. Üçüncü çalışmada, iki farklı veri seti kullanılarak sektörel ve bireysel Uyum Hipotezi (UH) analizi yapılmıştır. Analiz, endüstri içi ticaretin varlığında, çalışanların aynı sektör içinde iş değiştirdiği, aksi durumda ise farklı bir sektöre geçtiği hipotezine dayanmaktadır. Sistem GMM tahmincisini 90 sektör için kullandık. Bulgular 90 sektörün tamamında endüstri-içi ticaretin varlığına işaret etmektedir. TÜİK anket verilerini kullanan ikinci çalışma, endüstri-içi ticareti daha da desteklemiştir. TÜRKSAT'ın anket verileriyle yapılan analiz, enflasyon, yaş, medeni durum, eğitim seviyesi ve cinsiyet gibi faktörlerin etkilerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes how trade within industries corresponds with other economic indicators and its implications in the light of three different theoretical backgrounds and to conduct a deeper empirical study on this issue. In the thesis, firstly, the Environmental Kuznets Hypothesis has been studied to show the effects of trade inside an industry on the environment. We studied with 23 OECD countries from 1970 to 2019. The environmental impact of trade in the same industry is studied with income, energy use, government expenditures as well as expanded trade by long-run estimators. The study worked with mean group (MG), pooled mean group (PMG), common correlated effects mean group (CCEMG), and cross-sectionally augmented autoregressive distributed lag (CS-ARDL) estimators. According to the countryspecific CS-ARDL estimator, significant findings were found only in 6 countries and according to the PMG estimator for the panel, a U-shaped relationship was found. The study's most significant finding was that trading within an industry can slow down pollution. Throughout the second study, to reveal the terrorism-trade relationship through empirical studies, we ran a one-way gravity model with Turkey's 71 most exporting trading partners. We used information and communication technology (ICT) service exports per capita as a proxy variable for inter-industry trade in our model. We also used GDP and manufacturing industry similarities of the countries to reveal the terrorism-trade relationship. According to our findings, we concluded that Turkey is engaged in inter-industry trade when it comes to ICT service exports. We also found that terrorist incidents in Turkey negatively affect trade, but the occurrence of terrorism in the country of trade does not negatively affect exports. In addition to this, we have shown through econometric analysis that Turkey has intra-industry trade in terms of GDP and manufacturing industry similarities. In the third study, we conducted a sectoral and individual Smooth Adjustment Hypothesis (SAH) analysis using two different datasets. The research depends on the concept that employees who experience intra-industry trade will shift positions within the same sector and relocate to a new industry in the absence of it. To analyze this concept throughout 90 sectors, we used the system-generalized method of moments (GMM) estimator. Our findings helped us understand that trade within industries exists in all 90 sectors. The second study, utilizing TURKSTAT survey data, further supported intra-industry trade. The analysis with TURKSAT's survey data displays the effects of factors like inflation, age, marital status, education level, and gender.