Trombositten zengin plazmanın (TZP) septorinoplastide enflamasyon bulgularına etkisinin araştırılması
İnvestigation the effects of platelet rich plasma (PRP) on pain and i̇nflammation findings i̇n septorhinoplasty
  1. Tez No: 612809
  2. Yazar: TARIK YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÖZGÜR BİÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Septorinoplasti, ödem, ekimoz, ağrı, trombositten zengin plazma, Septorhinoplasty, edema, ecchymosis, pain, platelet rich plasma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç TZP, 30 yılı aşkındır içeriğinde yüksek oranda bulunan büyüme faktörleri ile yara iyileşmesinin hızlandırılmasında kullanılmaktadır. Son yıllarda antienflamatuar etkisi gündeme gelmiştir ve bu konuda yapılan çalışmalar kısıtlıdır. Çalışmamızda TZP'nin; kulak burun boğaz kliniklerinde sık uygulanan bir operasyon olan septorinoplastide (SRP) antienflamatuar bulgularına etkisinin incelenmesi amaçlandı. Metod Çalışmaya fonksiyonel ve estetik beklentileri olup, açık septorinoplasti (SRP) uygulanan 160 hasta dahil edildi. Hastalar, kontrol grubu ve Trombositten Zengin Plazma (TZP) grubu olarak iki gruba ayrıldı. Hastalardan operasyon öncesinde 30 cc venöz kan alındı. Kanlar iki ayrı santrifüj işleminden geçirilerek toplamda 3 cc TZP elde edildi. TZP grubundaki hastalara, SRP operasyonu sonunda osteotomi bölgelerine 3cc TZP uygulanırken kontrol grubundaki hastalara aynı miktarda serum fizyolojik uygulandı. Operasyondan sonraki 2., 8., 24. saatlerde, 3., 7. ve 10. günlerde hastaların; ağrı, periorbital ödem ve ekimoz değerleri kaydedildi. Ayrıca hastalara, operasyon öncesinde ve operasyon sonrası 3. ayda Rhinoplasty Outcome Evaluation (ROE) memnuniyet anketi uygulandı. Bulgular TZP grubunda, kontrol grubuna göre periorbital ödem derecesi 8., 24. saat ve 3. günde; ağrının değerlendirilmesinde 8. ve 24. saatte anlamlı olarak daha düşük gözlendi. Periorbital ekimoz derecelendirilmesinde, her iki grup arasında anlamlı farklılık olmamakla beraber TZP grubunda tüm değerlendirme zamanlarında daha düşüktü. ROE memnuniyet anketinde TZP grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç Çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz verilere göre düşük maliyetli ve kısa sürede hazırlanan TZP'nin septorinoplasti operasyonunda postoperatif periorbital ekimoz düzeyini azaltırken; periorbital ödem ve ağrı düzeylerine olan etkisi anlamlı derecede düşüktü. Bu durum TZP'nin SRP ameliyatlarında kullanılmasını gündeme getirebilir. Bu konuda yapılmış çalışma sayısının az olması, ileride yapılacak kapsamlı çalışmalara olan ihtiyacı işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim Platelet Rich Plasma (PRP) has been used for accelerating of wound healing by high rate of growth factors involved in its content over 30 years. Anti-inflammatory effect of its acquires currency, in recent years and studies, on this which have been carried on are restricted. The aim of this study was to examine the effects on anti-inflammatory findings of septorhinoplasty (SRP) ,which is a common operation in otorhinolaryngology clinics. Method İn this study 160 patients , having functional and aesthetic anticipations and having experienced underwent open septorhinoplasty were included. They were divided into two main groups which are control group and PRP group. Prior to operation, 30 cc venous phlebotomy were applied for each patients. A total of 3 cc PRP were obtained by two-seperated of blood centrifugation process. Whereas the patients in the PRP group were administered 3 cc PRP on osteotomy sites at the end of the SRP operation, the same amount of saline was injected to the control group. At the 2nd, 8th, 24th hours, on 3nd, 7th, and 10th days after the operation, value of pain, periorbital edema and acchymosis were taken down. Rhinoplasty Outcome Evaluation (ROE) satisfaction questionnaire was also implied to the patients both before and 3 months after the operation. Findings İn the PRP group, cpmpared to control group, the level of periorbital edema at 8th, 24th hours and on the 3nd day and the pain at 8th and 24th hours were significantly lower. İn periorbital ecchymosis grading, besides there was no cinsiderable difference between two groups, in all evaluation time of PRP group was lower. Any significant difference between PRP group and control group weren't examined in ROE satisfaction questionnaire. Results According to the results of our study, PRP, low-cost and prepared in short-term has not only decreased postoperative periorbital ecchymosis level in SRP operation, and olso its effects on periorbital edema and pain levels was significantly low. This may maket he use of PRP in SRP operations a current issue. The limited number of studies on this subject indicates that more comprehensive studies will need to be done in the future.