Kartilaj rejenerasyonu üzerine polidioksanon tabaka ve trombositten zengin plazma etkisinin deneysel araştırılması
Experimental study of the effect of polydioxanone plate and thrombocyte rich plasma on cartilage regeneration
  1. Tez No: 513855
  2. Yazar: AHMET HALİT AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin plazma, Polidioksanon plate, Septorinoplasti, Platelet rich plasma, Polydioxanone plate, Septorhinoplasty
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kıkırdak greftlerin form ve kütlesinin muhafaza edilmesi septoplasti / septorinoplasti operasyonlarında istenen sonuçların uzun dönem sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Kıkırdak greftlerin zaman içinde yeniden emilim ve hacim kaybetme eğiliminde olması maalesef ki cerrahın uzun dönem cerrahi sonuçlarını öngörmesini engellemektedir. Bu çalışmanın amacı; nazal ve septal cerrahide çok sık kullanılan kartilaj greftlerin rejenerasyonu üzerine polidioksanon plate ve trombositten zengin plazma'nın etkinliğin deneysel araştırılmasıdır. Kartilaj greftlerin polidioksanon plate ve trombositten zengin plazma kullanımı sonrası; greft hacim değişikliğinin ve kartilaj rejenerasyonu sonucu oluşan yeni kartilajın histopatolojik olarak niteliğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada 15 adet beyaz Yeni Zelanda Albino tipi dişi tavşan kullanıldı. Çalışmamız sadece kartilaj, kartilaj + TZP, kartilaj + PDS plate ve kartilaj + TZP + PDS plate olmak üzere 4 ayrı grupta ve 1.ay, 2.ay ve 3.ay olmak üzere 3 farklı zaman diliminde gerçekleştirildi. Histopatolojik kartilaj viabilite skoru istatiksel analizi sonucunda sadece 1. ayda kartilaj+TZP ve kartilaj+TZP+PDS kullanılan gruplar arasında anlamlı derecede fark elde edildi. Her iki grup karşılaştırıldığında PDS kullanımı sonrası histopatolojik kartilaj viabilite skorunda istatiksel olarak anlamlı derecede düşme olduğu saptandı. Periferal kondrosit proliferasyonunun incelenmesinde sadece 3. aydaki karşılaştırmada istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sadece kartilaj kullanılan grup ile kartilaj+PDS kullanılan grup kıyaslandığında PDS kullanımı ile 3.ay sonunda periferal kondrosit proliferasyonunun belirgin olarak azaldığı saptandı. Fibrozis ve yabancı cisim reaksiyonunun değerlendirilmesinde ise PDS plate kullanımı ile istatiksel olarak anlamlı derecede arttış saptanmıştır. İnflamasyon varlığı, tipi ve şiddeti, kondrosit nükleus kaybı, materyalin fiziksel ölçümü başlıklarında TZP ve PDS plate kullanılan gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Keeping the form and mass of cartilage grafts is very important for long-term sustainability of desired results in septoplasty / septorinoplasty operations. Unfortunately, the tendency of cartilage grafts to lose resorption and volume over time prevents the surgeon from predicting long-term surgical outcomes. The purpose of this study is; experimental investigation of the efficacy of polydioxanone plate and platelet rich plasma on the regeneration of frequently used cartilage grafts in nasal and septal surgeons. It is aimed to evaluate the histopathologic quality of new cartilage resulting from graft volume change and cartilage regeneration after using polydioxanone plate and thrombocyte-rich plasma for cartilage grafts. 15 white New Zealand Albino-type female rabbits were used in the study. Our study was carried out in 4 different groups; namely cartilage, cartilage + PRP, cartilage + PDS plate and cartilage + PRP + PDS plate, and 3 different time periods as 1.month, 2. month and 3. month. Statistical analysis of histopathologic cartilage viability score showed significant difference at 1 month only between groups using cartilage + TZP and cartilage + TZP + PDS. Compared with the two groups, histopathologic cartilage viability score after PDS was statistically significantly decreased. In the analysis of peripheral chondrocyte proliferation, only a statistically significant difference was found at 3 months' comparison. When compared with the group using only cartilage and the group using cartilage + PDS, the use of PDS significantly decreased the peripheral chondrocyte proliferation at the end of the 3rd month. The evaluation of fibrosis and foreign body reaction were statistically significantly increased with the use of PDS plate. There was no statistically significant difference in the presence of inflammation, type and severity, loss of chondrocytes nucleus, physical measurement of material according to the results of our study.