KOBİ'lerin finansman sorunları ve çözüm önerileri: Hatay Örneği
Financial problems of small and medium enterprises and recomendations for solution: Hatay case
  1. Tez No: 612819
  2. Yazar: FATMA ŞAHUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY İSLATİNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Finansman sorunu, Hatay'daki KOBİ'ler, SME, Financial Problems, SME's in Hatay
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)'ler, girişimciliği teşvik etme, istihdam yaratma ve üretimdeki payları ile ülke ekonomilerinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Günümüzün globalleşen dünyasında KOBİ'lerin gelişimlerinin önündeki en önemli sorun finansmandır. Bu çalışmada, öncelikle KOBİ'ler ile ilgili teorik bilgi verilerek, Hatay ili merkezinde gerçekleştirilen bir alan çalışması ile KOBİ'lerin finansman sorunlarının belirlenmesi, KOBİ sahiplerinin ve yöneticilerinin alternatif finansman kaynaklarına ilişkin bilgi ve yararlanma düzeylerinin ölçülmesi ve işletmelerin karşı karşıya kaldıkları finansman sorununa karşı çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Antakya Sanayi ve Ticaret Odası'na kayıtlı 109 işletme üzerine uygulanan anket çalışması ile elde edilen veriler SPSS 25.0 programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların sorulara verdikleri cevapların dağılımlarının belirlenmesinde frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde ise ki-kare analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda işletmelerin en önemli sorunu finansman olarak tespit edilmiştir. İşletmelerde finansman sorunu yaşanmasının nedenlerinin döviz kuru, enflasyon ve faiz belirsizliği, ekonomi politikalarının ve enflasyonun işletmeler üzerindeki olumsuz etkisi, banka kredi faizlerinin yüksek olması ve maliyetlerdeki artışlar olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) are indispensable elements of the national economies with their share in encouraging entrepreneurship, job creation and production. In today's globalizing world, financing is the most important problem for the development of SMEs. In this study, firstly by giving theoretical information about SMEs, a field study carried out in the center of Hatay province to determine the financing problems of SMEs, SME owners and managers to measure the level of information and utilization of alternative financing sources and solutions to the financial problem faced by enterprises recommendations aimed at improving. SPSS 25.0 program was used to analyze the data obtained from the survey conducted on 109 enterprises registered to Antakya Chamber of Industry and Commerce. Frequency and percentage analyzes were performed to determine the distribution of the answers given by the participants to the questions. Chi-square analysis was used to examine the relationships between categorical variables. As a result of this study, the most important problem of the enterprises was identified as financing. It was found that the reasons of financial problems in enterprises are exchange rate, inflation and interest rate uncertainty, negative effects of economic policies and inflation on enterprises, high bank loan rates and increases in costs.