KOBİ'lerin finansman sorunları ve çözüm önerileri: Ankara ili uygulaması
Financing difficulties of small and medium size enterprises and its application in Ankara
  1. Tez No: 383720
  2. Yazar: OLCAY ALPTUĞ AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL BAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Finansal Sorunlar, Ankara'daki KOBİ'ler, Ankara Ticaret Odası, SME, Financial Difficulties, SME's in Ankara, Ankara Chamber of Commerce
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) yaratılan katma değer, üretim ve istihdam vb. bakımından Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanında önemli bir yer işgal etmektedirler. KOBİ'lerin uygun ve zamanlı finansman kaynaklarına ulaşmaları yeni kurulan ve büyüyen işletmeler açısından büyük önem taşımaktadır. Fakat Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin uygun finansman kaynaklarını sağlamaları temel bir sorundur. Bu sorunun üstesinden gelmek için, hükümetler öncelikle KOBİ'leri finanse edecek uygun ve zamanlı fon kaynaklarını bulmalı ve bunların rasyonel kullanımını sağlamalıdır. KOBİ'lerin finansman sorunlarının tespiti ve tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerinin getirilmesinin amaçlandığı bu çalışma, Ankara ilinde faaliyet gösteren KOBİ'ler üzerinde yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma verilerinin toplanmasında anket yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, işletmelerin karşılaştığı en önemli sorunun finansman sorunu olduğunu ve bu finansman sorunlarının nedenleri arasında alacak tahsilatında yaşanan gecikmeler, kredi kullanımında karşılaşılan zorluklar ve yetersiz öz sermaye ile çalışmanın önemli yer tuttuğu ortaya koymaktadır. Ayrıca, KOBİ'lerin karmaşık idari yapı içerisinde kendilerine sağlanan desteklerden ve finansman sorunlarının çözümünde alternatif finansman yöntemlerinden yeterince faydalanamadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Enterprises (SME) occupy an important place in the economic and social field of Turkey in term of value added, production and the number of employees. SME's to access to suitable finance has great importance to starting up and expanding enterprises. However in Turkey, access to suitable finance is a major hurdle for SME's. In order to access to suitable finance, government of Turkey must find resources of suitable funds. In this study, it is aimed to determine the financial problems of SME's and to make some suggestions to solve these problems. It has been studied on SME's that existing industry in Ankara. In accordance with the aim of study, survey method has been used in collecting the necessary data. The findings revealed that the most important problem of SME's is financial problems that are mostly constituted by the delays in collection of receivables, the difficulties in using the credit and working with insufficient equity capital. Moreover, it is determined that SME's aren't able to benefit from the incentives sufficiently, provided in the complex administrative and the alternative financing methods in the solution of financial problems.