Yeni Anadolu mutfağı bağlamında Türkiye'nin yöresel köfteleri
Turkey's local meatballs in the context of new Anatolian cuisine
- Tez No: 612824
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV DÜNDAR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yeni Anadolu Mutfağı, Türk Mutfağı, Köfte, Yeni Mutfak, Betimsel Analiz, New Anatolian cuisine, Turkish cuisine, Meatball, New cuisine, Descriptive analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türk mutfağı dünyanın en iyi mutfakları arasında yer almaktadır. Türk mutfağının çeşitli kültürlerle zenginleşerek günümüze kadar geldiği görülmektedir. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından büyük olması coğrafi ve etnik çeşitliliği, farklı dinlerin bir arada olması, jeopolitik konumu nedeniyle göçler alıp vermesi ülkenin zengin bir kültürel birikime sahip olmasını sağlamıştır. Bu birikim kendini mutfak kültüründe de göstermektedir. Endüstri devriminden bu yana teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, yiyeceklerin üretimi, saklanması ve tüketiminde değişikliklere sebep olmuş ve ülkelerin yemek kültürlerini de etkilemiştir. Yaşanan teknolojik gelişmeler ve değişim, hızlı yaşam koşullarını beraberinde getirmiş ve insanların sağlıksız beslenmesine, geleneksel ve yöresel yemekleri önemsememelerine yol açmıştır. Sağlıksız beslenmenin yaygınlaşması ile sıkça rastlanmaya başlanan sağlık sorunları hızlı yemek (fast food) akımına karşı yavaş yemek (slow food) akımını ortaya çıkarmıştır. Geleneksel mutfağın önemsenmesini, yerel üreticilerin desteklenmesini, sağlıklı beslenmeyi ilke edinen yavaş yemek akımını Türkiye'de en iyi benimseyen yaklaşım ise“Yeni Anadolu Mutfağı”dır. Yeni Anadolu Mutfağı, küçük ölçekli üreticilerin ürettiği yöresel ürünleri alıp günümüz teknolojiden yararlanarak Anadolu'da yapılan yemeklere farklı boyut kazandırmayı ilke edinmiştir Bu çalışma, Türkiye'nin yöresel köftelerini içerik ve hazırlanış bakımından inceleyerek, Yeni Anadolu Mutfağı'na Türkiye'nin köftelerini kazandırmayı amaçlanmaktadır. Araştırmanın kapsamı Türkiye'deki 81 ilde yer alan yöresel köftelerden oluşmaktadır. Bu araştırma veri toplama tekniği belgesel (doküman) olup, ikincil kaynakların taranması sonucunda elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın neticesinde, Türkiye'nin yöresel köftelerin yapılışınında kullanılan malzemelerin farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bölgede yetişen ürünlerin yöresel köftelerin yapımında da kullanıldıkları tespit edilmiştir. Bu köftelerin Türkiye'nin köftelerini Yeni Anadolu mutfağına kazandırmak adına öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish cuisine is among the best cuisines in the world. It is seen that the Turkish cuisine has been enriched with various cultures and has reached to until today. The geographical and ethnic diversity of Turkey, which is large in terms of surface area, the fact that different religions coexist, the geopolitical position of the immigration country has a rich cultural heritage. This accumulation also manifests itself in culinary culture. Developments in technology since the industrial revolution have led to changes in the production, storage and consumption of food, and have also affected the food cultures of countries. Technological developments and changes have brought rapid living conditions and led people to pay no attention about unhealthy food and traditional and regional dishes. The health problems that are frequently encountered with the spread of the unhealthy diet reveal the slow food movement against the fast food.“New Anatolian Cuisine”is the best approach that adopts the slow food movement in Turkey, which regards the traditional cuisine as a principle, the support of the local producers and the principle of healthy eating. The New Anatolian cuisine has adopted the principle of bringing different dimensions to the dishes made in Anatolia by taking local products produced by small-scale producers and taking advantage of today's technology. It is aimed to contribute to The New Anatolian Cuisine by examining the content and preparation of Turkey's local meatballs. In this study, examining Turkey's regional meatballs in terms of their content and preparation, the New Anatolian Cuisine's to Turkey is aimed at providing the dumplings. The scope of the research areas in 81 provinces in Turkey consists of local dumplings. The data collection technique is documentary and the data obtained as a result of scanning secondary sources were analyzed by descriptive analysis method. The results of the study, the dumplings Turkey's regional differences have emerged in the materials used in the constructions. It was found that the products grown in the region were also used in the production of regional meatballs. These patties of advice to give on behalf of Turkey's meatballs New Anatolian cuisine was developed.