Twitter'da suriyeli mültecilere yönelik nefret söylemi
Hate speech towards Syrian refugees on twitter
  1. Tez No: 612843
  2. Yazar: FATİH KARAMETE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nefret söylemi, Twitter, Sosyal Medya, Suriyeli Mülteci, Söylem Analizi, Hate Speech, Twitter, Social Media, Syrian Refugee, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Nefret söylemi toplulukların arasına düşmanlık tohumu ekerek toplumun birlikte yaşama kültürünü bozan, medya dolayımıyla yeniden üretilen ve nefret suçuna giden yolu açan ciddi bir sorundur. Sosyal medyanın etkileşimsellik, yayılım gibi özellikleri nedeniyle sosyal medya nefret söyleminin kullanımı ve yeniden üretilmesi için daha uygun bir ortam sunmaktadır. Nefret söylemine maruz kalan topluluklara ülkemizde Suriyeli mülteciler de eklenmiştir. Suriyeli mültecilere yönelik nefret söylemi Twitter'da da yeniden üretilerek yaygınlaşmakta ve nefret suçuna uygun ortam hazırlamaktadır. Nefret söyleminin hangi vurgularla ve nasıl oluştuğunun tespiti için eleştirel söylem analizi tercih edilmiştir. Bu doğrultuda Twitter'da Suriyeli mültecilere yönelik nefret söyleminin çözümlenmesi T. van Dijk'in söylem analizi yöntemi ile yapılmıştır. Suriyeli mültecilerle ilgili tweetlerin tespit edilebilmesi için Suriyeli mülteci, göçmen gibi anahtar kelimeler yardımıyla etiketlere ulaşılmıştır ve 'Suriyelileri İstemiyoruz' eylemleriyle aynı ada sahip #Suriyelieriistemiyoruz etiketi seçilmiştir. Bu etiketteki 1 Haziran 2014-31 Ekim 2018 tarihleri arasındaki 1383 tweet kaydedilmiş ve ardından 2014-2018 yılları Temmuz-Ağustos aylarındaki 976 tweet Quirkos programıyla kodlanmıştır. Nefret söylemi içeren 366 tweetin tespitinin ardından seçilen altı hesap ve tweetleri Bayraktutan vd. (2013) tarafından uyarlanan söylem analizi şablonu yoluyla analiz edilmiştir. Makro yapı ve mikro yapı ana başlıklarında çözümlenen hesap ve tweetlerde Suriyeli mültecileri stereotipleştiren, zenofobi ve ırkçılık boyutlarını içeren bir nefret söyleminin yeniden üretildiği görülmüştür. Araştırmanın bir diğer önemli sonucu Suriyeli mültecilerin ekonomik ve güvenlik meseleleri başta olmak üzere birçok sorun için“günah keçisi”olarak olarak görüldüğünün tespit edilmesidir.
Özet (Çeviri)
Hate speech is a serious problem which spoils culture of living together by sowing discord among communities, get reproduced via media and leads the way of hate crime. Due to social media features like interactivity, networked social media provides more appropriate environment for hate speech and its reproduction. Syrian refugees have been included to the communities already being on the hook which are exposured to hate speech. Hate speech directed to Syrian refugees also become prevalent by being reproduced on Twitter and pave the appropriate way for hate crime. Critical discourse analysis has been chosen to identify how and by which emphasises hate speech is formed. Accordingly, analysis of hate speech to Syrian refugees on Twitter was carried out within the frame of T. van Dijk's discourse analysis. To locate tweets about Syrian refugees, hashtags were reached via keywords like Syrian refugee, immigrant and #Suriyelileriistemiyoruz hashtag which had the same title with 'Suriyelileriistemiyoruz' protests was preferred. 1383 tweets between 1st of June 2014 and 31st of October 2018 in this hashtag were saved and then 976 tweets of July-August months from years 2014- 2018 were encoded with the program, Quirkos. After spotting 366 tweets which contain hate speech, selected six accounts and their tweets were analyzed by means of discourse analysis template adapted by Bayraktutan et al. (2013). Hate speech which stereotypes Syrian refugees and contains aspects like xenophobia and racism, was spotted in accounts and tweets which were sorted out as macro and micro structure. Another result of the research is ascertaining that Syrian refugees are seen as the“scapegoat”for the problems particularly economic and security issues.