Örgütsel vatandaşlık davranışı, iş tatmini, yaşam tatmini ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki: Fitness antrenörleri örneği
The relationship between organizational citizenship behavior, job satisfaction, life satisfaction and psychological well-being: Example of fitness trainers
  1. Tez No: 612842
  2. Yazar: GÖKHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ARGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Örgütsel vatandaşlık davranışı, İş tatmini, Yaşam tatmini, Psikolojik iyi oluş, Trainer, Organizational citizenship behavior, Job satisfaction, Life satisfaction, Psychological well-being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı fitness/spor merkezlerinde çalışmakta olan antrenörlerin örgütsel vatandaşlık davranışı, iş tatmini, yaşam tatmini ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada katılımcıların örgütsel vatandaşlık davranışlarını belirlemek için Basım ve Şeşen (2006) tarafından geliştirilen 6'lı Likert Tipi Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği; psikolojik iyi oluş durumlarını belirlemek için Diener ve arkadaşları tarafından (2009;2010) geliştirilen ve Türkçe geçerlilik ve güvenirliği Telef (2013) tarafından yapılmış olan 7'li Likert Tipi Psikolojik İyi Oluş Ölçeği; yaşam tatmini düzeylerini belirlemek için yine Diener ve arkadaşları (1985) tarafından geliştirilen ve Köker (1991) tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirliği yapılmış olan 5'li Likert Tipi Yaşam Tatmini Ölçeği ve iş tatminini ölçmek için Brayfield ve Rothe (1951) tarafından geliştirilen 5'li Likert Tipi İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizlere göre cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve gelir düzeyi açısından ÖVD, İT, YT ve PİO düzeylerinde anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. ÖVD, İT, YT ve PİO arasında ilişki incelendiğinde; ÖVD ile İT, YT, PİO; İT ile YT ve PİO; YT ile PİO arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the level of organizational citizenship behavior, job satisfaction, life satisfaction and psychological well-being of the coaches working in fitness / sports centers. In this study, 6-Likert Type Organizational Citizenship Behavior (OCB) Scale which was developed by Basım and Şeşen (2006) to determine the organizational citizenship behaviors of the participants; 7-Likert Type Psychological Well-Being (PWB) Scale which was developed by Diener et al. (2009; 2010) and validated by Telef (2013) in order to determine psychological well-being status; 5-Likert Type Life Satisfaction (LF) Scale, which was developed by Diener et al. (1985) and validated by Koker (1991) in Turkish for the purpose of determining the levels of life satisfaction and 5-Likert Type Job Satisfaction (JS) Scale developed by Brayfield and Rothe (1951) to measure job satisfaction was used. Data were analyzed using SPSS. According to the analyzes, there were significant differences in terms of sex, age, marital status, educational status and income level in the levels of OCB, JS, LS and PWB. When the relationship between OCB, JS, LS and PWB was examined, it was determined that there was a positive relationship between OCB with JS, LS, PWB; JS with LS, PWB; LS with PWB.