'Winter Has Got No King': An ecocritical analysis of George R. R. Martin's a Song of Ice and Fire
'Kışın Hükümdarı Yoktur': George R. R. Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı romanlarının ekoeleştirel okuması
  1. Tez No: 612893
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA YEGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGİHAN HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Sociology, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: çevreci eleştiri, ekoeleştiri, medeniyet, İbn Haldun, Buz ve Ateşin Şarkısı, George R.R. Martin, environmental criticism, ecocriticism, civilization, Ibn Khaldun, A Song of Ice and Fire, George R.R. Martin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son yıllarda çevre sorunlarının ve bu sorunlardan kaynaklı iklim değişikliğinin parabolik bir hızla artması, sorunların sadece çözümüne değil kaynağına dair tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu tartışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan çevreci eleştiri (ekoeleştiri), edebi metinlerde ekolojik sembollerin kullanımı ve doğa yazını aracılığıyla toplum psikolojisinde ve çevreye bakış açısında değişiklik yaratmayı amaçlar. Bu amaçla toplumsal dinamikleri anlamayı ve dönüştürmeyi hedefleyen ekoeleştirel metotlar geliştirilmektedir. İbn Haldun'un toplumsal dinamikleri anlamlandırmak için oluşturduğu, coğrafya, din ve asabiyet unsurlarına dayanan medeniyet metodolojisi, farklı medeniyetler ve toplumların çevresel perspektiflerini incelemek ve karşılaştırmak için gerekli sosyolojik verileri sunmaktadır. Bu tezde İbn Haldun'un medeniyet metodolojisi George R.R. Martin'in dünyaca ünlü fantastik kurgu eseri Buz ve Ateşin Şarkısına uygulanarak ve metne ekoeleştirel yakın okuma yapılarak, kurgusal bir dünya üzerinden medeniyetlerin çevresel perspektifleri arasındaki benzerlik ve karşıtlıklar incelenecektir. Böylece, medeniyetlerin coğrafya, din ve asabiyet gibi toplum yapısını etkileyen unsurlarının, bu toplumların doğaya bakış açısını etkileyip etkilemediği, etkiliyorsa ne yönde etkilediği gibi sorulara cevap bulunmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Over the last decades, an exponential increase in environmental issues and the climate change pertaining to it have generated discussion not only about how to tackle the problems but also about delving into the root cause of the matter. Having emerged as a result of these discussions, environmental criticism (ecocriticism) intends to create change in society's environmental perspective through utilizing ecological symbols in literary narratives and nature writing. With a view to attaining this goal, methods that would help understand the society and transform it have been devised. Ibn Khaldun's civilization methodology, which leans on pillars of geography, spirituality and asabiyah (group feeling), provide the necessary sociological data to analyze and juxtapose the environmental perspectives of different societies. In this dissertation, Ibn Khaldun's civilization methodology is applied to George R.R. Martin's world-famous fantasy fiction novel A Song of Ice and Fire whilst ecocritically close reading similarities and differences of environmental perspectives in civilizations via a fictional realm. In this way, this thesis will endeavor to answer questions such as whether pillars of civilization such as geography, religion and group feeling influence social structure and if such is the case, in what way.