Fen bilimleri öğretmenlerinin eğitimde müze kullanımıyla ilgili görüşlerinin incelenmesi
Investigation of science teachers's views related to the use of museums in science education
- Tez No: 612953
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, müze, müzede eğitim, Sciences, museum, education in museum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Eğitim alanında yapılan değişikliklerle birlikte öğrenme faaliyetlerine yeni bir boyut kazandırılmıştır. Artık eğitimde farklı teknikler geliştirilerek sınıf içi öğrenim ortamları geniş çerçeve kazanmıştır. Böylelikle informal eğitim ortamları gündeme gelmiş ve her alanda eğitim bu ortamlarda yapılmaya başlanmıştır. İnformal ortamlardan olan müzelerde de eğitim ve öğrenim faaliyetleri yaygınlaşmış ve özellikle bilim ve teknik müzelerine ziyaretler oldukça sıklaşmıştır. Bu araştırmanın temel amacı da, informal ortamlardan müzelerde fen eğitimininin nasıl olması gerektiği ve fen bilimleri öğretmenlerinin müze ziyaretlerini nasıl deneyimlediklerine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma nitel bir durum çalışmasıdır. Bu tez çalışması kapsamında yapılan mülakatların belirlenmesinde ölçüt örnekleme metoduna başvurulmuştur. Araştırmanın çalışma grubu, 2018-2019 öğretim yılı bahar yarıyılında Manisa'nın Turgutlu ilçesinde görev yapan, daha önce müze ziyareti gerçekleştirmiş ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 20 fen bilimleri öğretmeninden oluşmaktadır. Bu araştırmada belirlenen temel ölçüt ise, sadece fen bilimleri öğretmenlerinin değil müze ziyareti yapmış fen bilimleri öğretmenlerinin alınmasıdır. Katılımcılarla bireysel görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmacı ses kayıtlarını yazıya dökerek oluşturduğu veri setini defalarca okuyarak kategori, ana tema, tema ve kodları belirlemiştir. Yapılan analiz bir başka alanında uzman öğretim üyesi tarafından tekrar yapılarak ulaşılan kategori, ana tema, tema ve kodlar karşılaştırma yoluyla teyit edilmiştir. Araştırmanın bulguları ise“müzelere gidilmesine ilişkin görüşler,”“müzelerin ziyaretlerinin planlanmasına ilişkin görüşler,”“müze ziyaretinde karşılaşılan sorunlara ilişkin görüşler,”“müze ziyaretinin gerçekleştirilmesindeki ortam,”“müze ziyareti esnasında karşılaşılan sorunlara ilişkin görüşler”ve“müze ziyaretinin değerlendirilmesi”olmak üzere altı başlıktan oluşmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda müze ziyaretlerinin öğrencilerin öğrenmelerini pekiştirdiği, nesneleri somutlaştırdığı, bilgiyi kalıcılaştırdığı ve iyi bir sosyalleşme sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin öğrenme sürecinden keyif aldığı, heyecanladığı ve müze ortamlarını sevdiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra öğretmenlerin ziyaret öncesi süreçte yıprandıkları, gezi öncesinde ve gezi sırasında sıkıntı yaşadıkları ve zorlandıkları, tüm öğretmenlerin bu süreci verimli geçirmediği görülmüştür. Yaşanan sıkıntıların müzelerden, müze görevlilerinden, öğretmenlerden, idareden ya da velilerden kaynaklanabildiği ortaya konmuştur. Çalışma sonucunda müzelerin yaygınlaşması gerektiği ve müzelerin eğitim işlevinin ön plana çıkması gerektiği, müze görevlilerinin yetkin ve yeterli sayıda olmaları gerektiği, müze ortamlarının etkileşimli öğrenme ortamları oluşturması yönünde geliştirilmesi gerektiği, müze ziyaretlerinin düzgün bir planlama çerçevesi içinde düzenlenmesi gerektiği, ziyaretler hususunda öğretmenlere destek olunması gerektiği ve müze ziyaretlerinin müfredatta yer edinmesi gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The changes made in the field of education have brought a new dimension to the learning activities, and in-class learning environments have gained a broad framework by developing different techniques in education. In this way, informal education environments have come to the fore and education in all areas has been started to be done in these environments. In museums, which is one of the informal environments, education and learning activities have become widespread and visits to science and technical museums have become quite frequent. The main purpose of this research is to find out how science education should be in museums, which is one of the informal environments, and to reveal the views of science teachers on how they experience the museum visits. The study is a qualitative case study. The criterion sampling method has been used to determine the interviews conducted within the scope of this thesis. The study group of the research consists of 20 science teachers who working in Turgutlu district of Manisa province in the spring semester of 2018-2019 academic year who have visited a museum before and who have participated in the study voluntarily. The main criterion determined in this study is to include not only science teachers but science teachers who have visited museums before. Individual interviews have been conducted with the participants. Research data has been collected using a semi-structured interview form. Descriptive analysis method has been used for the analysis of the research data. The researcher has identified the categories, main themes, themes and codes by repeatedly reading the data set that he has created by transcribing the sound recordings. The analysis has been repeated by another faculty member who is expert in the field, and the categories, main themes, themes and codes obtained have been confirmed by comparison. The findings of the study consist of six topics:“views on visits to museums”,“views on planning of visits to museums”,“views on problems encountered during museum visits”,“environment during the museum visit”,“views on problems encountered during museum visits”and“ evaluation of museum visits”. In line with these findings, it has been concluded that museum visits reinforce students' learning, embody objects, make knowledge permanent and provide good socialization. It has been found that the students enjoyed the learning process, were excited and loved the museum environments In addition, it has been observed that the teachers get exhausted during the pre-visit process, experience difficulties during and before the visit, and not all of them go through this process efficiently. It has been shown that the problems experienced may arise from museums, museum officials, teachers, administration or parents. It has been expressed as a result of the study that; museums should become widespread and the education function of museums should come to the forefront, museum officials should be competent and sufficient number, museum environments should be developed in order to create interactive learning environments, museum visits should be organized within the framework of proper planning, teachers should be supported and museum visits should be included in the curriculum.