Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi
Examining the attitudes of teachers working in secondary schools towards distance education
- Tez No: 739432
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Covid-19 döneminde uzaktan eğitim, uzaktan eğitime yönelik tutum, Distance education, distance education in the Covid-19 period, attitude towards distance education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmş¬tır. Ara¬ştırmada ortaokul öğretmenlerinin uzaktan eğitim ile ilgili tutumları Covid 19 dönemi içerisinde ele alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında İstanbul ili Pendik ilçesindeki ortaokullarda görev yapan 408 (kadın: 242, erkek: 166) öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada demografik veriler araştırmacı tarafından geliştirilen“Yapılandırılmış Görüşme Formu”yla toplanmıştır. Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarına ilişkin veriler ise Ağır (2007) tarafından geliştirilen“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”ile toplanmıştır. Ölçek iki alt boyuta (uzaktan eğitimin avantajları, uzaktan eğitimin sınırlılıkları) sahiptir. Ortaokul öğretmenlerinden toplanan veriler SPSS istatistik programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Ayrıca alt problemlerin analizi amacıyla yüzde, frekans, t-testi, Kruskall-Wallis, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve ki kare istatistiksel teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, ortaokul öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarına ilişkin ölçek puan ortalamaları 55.2 ile orta düzeyde bulunmuştur. Aynı zamanda ortaokul öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında; cinsiyet, öğrenim durumu, branş, görev yapılan okul türü ve teknolojiyi kullanma becerileri değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Ancak mesleki kıdem sınırlılıklar alt boyutunda 16-20 yıllık kıdeme sahip ortaokul öğretmenlerinin 6-10 yıl arası kıdeme sahip ortaokul öğretmenlerine göre ortalamasının anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Uzaktan eğitime yönelik tutum ile ortaokul öğretmenlerinin internette geçirdikleri zaman arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda ortaokul öğretmenlerinin uzaktan eğitimi daha profesyonel yönetebilmeleri için güncel teknolojileri etkili kullanabilecekleri hizmet içi eğitimler verilebilir. Okul yöneticileri uzaktan eğitime ulaşmada sorun yaşayan öğrencileri berlirleyerek bu öğrencilerin uzaktan eğitim sürecine dahil edilmesinde okulun imkanlarını kullanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the attitudes of teachers working in secondary schools towards distance education. In the study, the attitudes of secondary school teachers towards distance education were discussed during the Covid 19 period. The study group of the research consists of 408 (female: 242, male: 166) teachers working in secondary schools in the Pendik district of Istanbul in the 2020-2021 academic year. In the research, demographic data were collected with the“Structured Interview Form”developed by the researcher. Data on the attitudes of teachers working in secondary schools towards distance education were collected with the“Attitude Scale towards Distance Education”developed by Ağır (2007). The scale has two sub-dimensions (advantages of distance education, limitations of distance education). Data collected from secondary school teachers were analyzed using the SPSS statistical program. In addition, statistical techniques percentage, frequency, t-test, Kruskall-Wallis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and chi-square were used for the analysis of sub-problems. According to the findings of the study, the average score of the scale regarding the attitudes of secondary school teachers towards distance education was found to be at a moderate level with 55.2. At the same time, in the attitudes of secondary school teachers towards distance education; It was seen that there was no statistically significant difference according to the variables of gender, education level, branch, school type and technology use skills. However, in the sub-dimension of limitations of professional seniority, it was observed that the average of secondary school teachers with 16-20 years of seniority was significantly higher than those of secondary school teachers with 6-10 years of seniority. A significant difference was also found between the attitude towards distance education and the time spent by secondary school teachers on the Internet. As a result of the research, in-service training can be provided for secondary school teachers to use current technologies effectively so that they can manage distance education more professionally. School administrators can identify students who have problems in accessing distance education and use the school's facilities to include these students in the distance education process.