Türkmenistan Halk Maslahatı'nın yönetimdeki yeri ve önemi
The importance and place of the assembly 'Turkmenistan Halk Maslahat' in the administration
  1. Tez No: 612973
  2. Yazar: BAHRAM RAHİMOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN NAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Halk Maslahatı, Danışma, Meclis, Meşveret, Kurultay, Kengeş, Turkmenistan, People's Council, Congress, Parliament, Consultation, Kurultay, Kengesh
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Tarihte, hükümdarlar çeşitli sebeplerle birtakım kurullara danışmıştır. Devletlerin yapısına bağlı olarak, bu kurulların bir kısmı yasama ve yargı alanlarında yetki sahibiyken diğer bir kısmı yalnızca hükümdarlara danışmanlık etmiştir. Günümüzde meclisler ya geçmişten gelen birikime dayanılarak ya da deneme yanılma yolu ile oluşturulmaktadır. Türkmenistan Halk Maslahatı, kendi tarihi köklerine dayandırılarak oluşturulan bir meclistir. Başka bir deyişle, Türk tarihinin kadim meclisleri günümüzün koşullarına uyumlandırılarak Halk Maslahatı meydana getirilmiştir. Halk Maslahatı başta yasama, yürütme ve yargı mensuplarının olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden bireylerin katılmasıyla yılda bir kez toplanmaktadır. Bu meclisin de etki ve katkısıyla Türkmenistan, kendi demokrasi yolunu alışılagelmişin dışında belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, there had been a number of controlling as well as directing regulations in which rulers consulted for them in various reasons in order to have different views. Some of those rules being dependent on the structure of the states had the power and right of exercising authority in legislative fields while others were simply effective for the rulers only. Today, assemblies are formed either on the basis of history or through trial-and-error methods or even by virtue of theoretical learning. 'Turkmenistan Halk Maslahati'' is a good example for one of those Congresses which has come into existence by taking its historical roots into account. It works on adapting the old assemblies to today's conditions as such. This Congress is held once a year with the participation of individuals from every walk of life and aims to prioritize at jurisdiction as well as legislative and enforcement fields. Thus, it has determined the path of its own democracy noticeably different than the way how it was to be.