Sovyetler Birliği döneminde Türkmenistan'da folklor politikaları ve çalışmaları (1917-1954)
The folklore policies and studies in Turkmenistan in the Soviet Union period. (1917?1954)
  1. Tez No: 207217
  2. Yazar: İHSAN KALENDEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen, Türkmenistan, Sovyetler Birliği, Folklor, Politika
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
ÖZET? KALENDEROĞLU, İhsan ? . ? Sovyetler Birliği Döneminde Türkmenistan'da Folklor Politikaları ve Çalışmaları (1917?1954) ? . ? Doktora Tezi ? . Ankara ? 2007 ??Sovyetler Birliği Döneminde Türkmenistan'da Folklor Politikaları ve Çalışmaları (1917?1954)? adlı tezde genel olarak, 1917 yılında Rusya'da yönetime geçen Bolşeviklerin, halka komünist rejimi ve komünizmi benimsetmek için Rusya'da ve ağırlıklı olarak Türkmenistan'da folkloru etkili bir propaganda aracı olarak nasıl kullandığı tespit edilmeye çalışılmıştır.Tez giriş bölümüyle birlikte toplam dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kronolojik bir sıra takip edilerek, Ekim Devrimi'ne kadar Türkmenler ve Türkmenistan tarihinden bahsedilmiş, sırasıyla Türkmen adı hakkında, Çarlık Rusyası dönemine kadar ve Çarlık Rusyası döneminde Türkmenlerin tarihi ayrı ayrı verilmiş; Türkmenistan'ın mevcut coğrafî, nüfus ve ekonomik yapısı hakkında da güncel bilgiler değerlendirilmiştir. Ayrıca, bu bölümde Türkmen edebiyatının tarihî gelişimi ve Bolşevik döneme kadar yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verilmiştir.Birinci bölümde Rusya'da ve Türkmenistan'da Bolşevik (Komünist) rejimin kuruluşu ve yapılanması hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca, Sovyetler Birliği'nde folklor politikaları, bu politikaların birlik cumhuriyetlerine ve Türkmenistan'a yansımaları üzerinde durulmuştur. Bu bölümde öncelikle Ekim Devrimi sonrası Rus folklorunda görülen yeniden yapılanma sürecinden bahsedilerek, yapılan değişimlerin SSCB'nin diğer bölgelerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.İkinci bölümde ise Ekim Devrimi sonrası Türkmen folkoru ile ilgili hususlar, Lenin ve Stalin dönemi olmak üzere iki bölümde ele alınmıştır. Burada ağırlıklı olarak her iki lider döneminde Türkmenistan'daki kültür (edebiyat, folklor, dil, din) politikaları üzerinde durularak, folklorla ilgili yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir.Tezin üçüncü bölümünde ise ikinci bölümde bahsedilen folklor politikalarının dönemin folklor türlerine nasıl tatbik edildiği somut olarak gösterilmeye çalışılmıştır.Sonuç bölümünde ise yapılan çalışmalarla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT[KALENDEROĞLU, İhsan].[The Folklore policies and studies in Turkmenistan in the Soviet Union period (1917?1954)].[Doctorate]. Ankara [2007]In this thesis ?The Folklore Policies and Studies İn Turkmenistan İn The Soviet Union Period. (1917?1954)? the usage of folklore in Russia, mostly in Turkmenistan as a means of effective propaganda by Bolsheviks who gained the control in 1917 in Russia in order to get the public to accept the Communist regime and Communism has been evaluated.The thesis consists of four main parts including the Introduction part. In the Introduction part a chronological order has been followed and the history of Turkmen and Turkmenistan until the October Revolution has been mentioned. The history of Turkmenistan until Tsarist Russia and in Tsarist Russia period has been evaluated seperately. Moreover, up to date information about the geography, population and economical structure of Turkmenistan has been supplied. At the same time some information has been given about the historical development of the Turkmen Literature and the studies carried out until the Bolshevik regimeIn the first part, some information about the establishment and structuring of the Bolshevik (communist) regime in Russia and Turkmenistan has been given. Moreover, the folklore policies in The Soviet Union, and the reflection of these policies on the Republics of the Union and Turkmenistan has been examined. In this part, mainly the restructuring period in Russian folklore after the October Revolution has been mentioned and the effects of the changes on the other parts of the Soviet Union has been tried to be found out.In the second part of the thesis the points about the Turkmen folklore after the October Revolution has been studied in two seperate parts; that is, Lenin and Stalin period. In this part, cultural (literature, folklore, language, religion) policies in Turkmenistan in both leaders period have been emphasized and the studies on folklore have been pointed out.In the third part of the thesis the application of the folklore policies mentioned in the second part on the folklor types of the period has been studied concretely.In the conclusion part a general evaluation has been carried out.KEY WORDS1. Turkmen2. Turkmenıstan3. The Sovıet Unıon4. Folklore5. Polıcy