Toplumcu ve halkçı bir yerel yönetim deneyimi: Hozat Belediyesi (2004-2014)
A socialist and populist local government experience: Hozat Municipality (2004-2014)
  1. Tez No: 612994
  2. Yazar: DİLAN KONAK MOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Merkeziyetçilik, küreselleşme, yerel yönetim, alternatif belediyecilik, Hozat Belediyesi, Centralism, globalization, local government, alternative municipality, Hozat Municipality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Yerel yönetimler birçok grift ilişki, olgu ve mekanizmaların etkilediği ve dönüştürdüğü bir siyasal yapıdır. Batı Avrupa'da kapitalizmin egemen olduğu süreçte modern-ulus devletin bir siyasal örgütlenme aracı olarak kurgulanmış; merkezi devletlerin yerelde ikamesinin araçları olarak işlev görmüşlerdir. Modern-ulus devletler yerel yönetimleri siyasal ihtiyaçlar yönünden yeniden üretmişlerdir. Yerelin sisteme eklemlenmesi ve yerel gerilimlerin sistem tarafından absorbe edilmesinin birer araçları olarak yerel yönetimlerin işlevleri çeşitlenmiştir. Bu nedenle yerel yönetim tartışmaları modern ulus devletlerin geçirdiği yapısal dönüşümlerle ilgilidir. 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren ise küreselleşme olarak tanımlanan dönemde ulusal ve uluslararası sermayenin dolaşımını ulusal sınırlara takılmadan sağlayabilecek şekilde çıkarılan yasalarla yerel yönetimler yapısal ve mali açıdan yeniden düzenlenmiştir. Yerel yönetimlerin görevi olan kamusal hizmetler metalaştırılarak, piyasa mekanizmalarına devredilmiştir. Alternatif belediyecilik, halkçı belediyecilik, sosyalist belediyecilik, toplumcu belediyecilik gibi yerel yönetim deneyimleri her iki dönemin kendi dinamikleri içerisinde bir ölçüde yaşam alanı bulabilmişlerdir ve bugün de örnekleri gelişmektedir. 1871 Paris Komünü, 19. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkan belediye sosyalizmi, SSCB'nin Sovyet (meclis) deneyimi; Zapatista Özerk Belediyeleri, 1979 Fatsa Belediyesi, 1973-1980 arası“Yeni Belediyecilik Hareketi”, 1 Mayıs Mahallesi deneyimi, Marinaleda Belediyesi deneyimi, İzmir Gültepe Belediyesi deneyimi, İzmir Dikili Belediye Deneyimi, Porto Alegre Katılımcı Bütçe Uygulaması, Arjantin Mahalle Meclisleri vb. bunlar arasında sayılabilir. Dünyanın farklı bölgelerindeki bu örneklerin ortak yanı kamusallık adına alternatif yerel yönetim deneyimleri olmasıdır. Bu çalışmada Hozat Belediyesi deneyimi“toplumcu”,“sosyalist”,“halkçı”yerel yönetimlerin kavşak ve sınırlarında bir örnek olarak ele alınmaktadır. 2004-2014 arasında geçen on yıllık belediyecilik deneyimi ulusal ve uluslararası bütün deneyimlerle benzerlik ve özgünlükleri yönünden değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Local governments are a political structure influenced and transformed by many intricate group relationships, phenomena and mechanisms. In the process dominated by capitalism in Western Europe, the modern-nation state was designed as a mean of political organization; they served as tools of local substitution for central states. Modern-nation states have reproduced local governments in terms of political needs. The functions of local governments were diversified as a means of articulating the local to the system and absorbing local tensions by the system. Therefore, discussions on local government are related to the structural transformations of modern nation-states. Since the last quarter of the 20th century, local governments have been restructured in terms of structural and financial aspects by means of laws that enable the circulation of national and international capital in the period defined as globalization. Public services, which are the duty of local governments, were commodified and transferred to market mechanisms. The experiences of local administration such as alternative municipalism, populist municipalism, socialist municipalism and socialist municipalism have been able to take place to a certain extent within the dynamics of both periods and their examples are still developing today. The Paris Commune of 1871, the municipal socialism that emerged in England in the 19th century, the Soviet (parliamentary) experience of the USSR; Autonomous Municipalities of Zapatista, 1979 Fatsa Municipality, 1973-1980“New Municipality Movement”, 1 May Neighborhood Experience, Marinaleda Municipality Experience, İzmir Gültepe Municipality Experience, İzmir Dikili Municipality Experience, Porto Alegre Participatory Budget Application, Argentine Neighborhood Assemblies etc can be counted among them. These examples in different parts of the world have in common the alternative local government experiences called publicness. In this study, Hozat Municipality experience is considered as an example at the borders of a“socialist”and“populist”local government. Ten years of municipal experience between 2004 and 2014 are evaluated in terms of their similarity and originality through out all national and international experiences.